ScienceBattle: Alle antwoorden op niet gestelde vragen

Toegang: € 10.00, kaarten verkrijgbaar bij Theater de Veste

ScienceBattle – jonge wetenschappers dagen elkaar uit op het podium. Wie heeft het beste onderzoek? En wie presenteert dit, in slechts 10 minuten, het beste aan u? Een avond vol onderzoek, feitjes en een wetenschappelijke knipoog – als die bestaat.

Presentator René M. Broeders opent de avond en loopt de actuele nieuwtjes uit de wetenschap door. Berichtjes uit de niche worden naar begrijpelijk taal omgezet en zo wordt u snel bijgepraat over het wetenschappelijke nieuws van de afgelopen week.

De ScienceBattle heeft een jury nodig, het publiek speelt bij de jurering de grootste rol. De promovendi worden één voor één voorgesteld, waarbij het publiek een korte inkijk in het dagelijkse onderzoeksleven van de wetenschapper krijgt. Daarna vertellen ze in tien minuten hun verhaal. Boeiend. Verrassend. Docerend. Onthullend. Maar nooit in Abacradabra, nee, altijd in gewone mensentaal.

Met deze keer in de ScienceBattle:

– Waarom zijn de Nederlanders zo goed in schaatsen? Eline van der Kruk (TU Delft) heeft een ‘meetschaats’ ontwikkeld en laat daarop de Nederlandse schaatstop rijden. Heeft ze binnenkort het geheim in handen en wordt ze weggelokt door onze buitenlandse concurrenten?

– Veel mensen zouden best gebruik willen maken van schonere energiebronnen, maar zonnepanelen op het dak zetten is dan net een stap te ver. Michiel de Jong (TU Delft) werkt aan een oplossing die veel eenvoudiger is: haal de stroom gewoon uit je raam!

– Kun je aan de hersenen van mensen zien of ze ADHD hebben? Jeanette Mostert (Radboud Universiteit Nijmegen) kijkt bij ADHD-ers in het hoofd als ze rustig zijn en aan niets denken. Wat ziet ze? Is er een biologische oorzaak te vinden?

– Als je vroeger werd geopereerd zat er daarna een gapend gat in je buik. Tegenwoordig gebuikt de chirurg steeds vaker een dunne staaf, waarin dan een camera en een schaartje zit. Maar hoe moet dat als je in de route naar binnen ook een bochtje wilt maken? Paul Henselmans (TU Delft) ontwikkelt een ingenieus medisch instrument, waarbij hij werd geïnspireerd door de bewegingen van een inktvis.

Visit the location's website here.