Spraakmakende avond met Willem Middelkoop

COLUMN: Op 10 november hebben we de bekende journalist Willem Middelkoop op bezoek gehad. In 2011 was hij al eens te gast in Delft (zie opname onderaan). Deze keer echter is Middelkoop nog een stap verder gegaan. Middels een vijftal naar zijn idee belangrijke Youtube-fragmenten, heeft hij laten zien hoe een aantal verbanden in de wereld tot stand zijn komen.

Schermafbeelding 2014-10-28 om 11.18.29

De man die jarenlang op prime-time TV bij DWDD en P&W mocht aanschuiven – bij RTLZ maar liefst 6000 x live ! – om vooral het economische nieuws te analyseren, is steeds meer overtuigd dat de economische realiteit niet begrepen kan worden zonder naar het grotere plaatje te kijken.

Middelkoop legt verbanden tussen het Amerikaanse rijk, Rusland en China en legt actuele nieuwsfeiten naast historische gebeurtenissen. De  dollar is reeds gevallen, zei hij en grondstoffen zullen weliswaar niet opraken, maar wel steeds schaarser en dus duurder worden.

Middelkoops boek ‘The Big Reset’ – verkrijgbaar in NL en EN – is onlangs vertaald in het chinees op verzoek van de Chinezen zelf. Zij noemen het nu al een standaardwerk.

Het werd een avondvullend programma met veel stof tot nadenken. De links en boeken die Middelkoop noemde als zijnde zeer relevant om het grotere plaatje te begrijpen, zijn voldoende voor de komende lange winteravonden! We hopen snel dat we van deze avond wat kunnen laten zien.

Het eerste deel van de avond is hieronder te zien:

ACTUEEL

Overigens is het heel duidelijk de tijd waarin door allerlei mensen en op allerlei manieren aandacht wordt gevraagd voor het grotere plaatje. Zo reist sinds kort een groep bekende acteurs  met een toneelstuk door het land onder de naam ‘De verleiders, door de bank genomen’.  Een item bij DWDD liegt er niet om:

http://dewerelddraaitdoor.vara.nl/media/323766

Aan het einde wordt door hen o.a. Ad Broere genoemd. Broere was onlangs bij SG en zijn inzichtelijke lezing werd op Youtube al vele duizenden malen bekeken. Voor wie interesse heeft en wil begrijpen hoe we ‘door de bank worden genomen’ kan zijn boek ‘Geld komt uit het niets’ lezen en zal al lezende waarschijnlijk van de ene verbazing in de andere vallen.

4 thoughts on “Spraakmakende avond met Willem Middelkoop”

 1. Zeer goede presentatie van Willem! Er is echter veel meer, waar Willem nog niet op ingaat. Ik denk om de cognitieve dissonantie niet te groot te laten worden.
  Er zijn echter al jaren vele mensen bezig om met beperkte middelen het licht te laten schijnen. Wetenschappers is een moeilijk te bereiken groep door hun jarenlange blootstelling aan de educatieve hersenspoeling. Lees hierover Gatto en Iserbyt.

 2. Beste TU,

  Bedankt! Erg interessant en out of the box voor een universiteit, belangrijke taak.
  Is het mogelijk om de gehele studium generale terug te kijken?

  Met vriendelijke groet,

  Guido

 3. Hallo,
  Bedankt voor het delen van Patronen van Bedrog, maar ik mis de tweede deel en kon nergens vinden, gaan jullie tweede deel nog vrijgeven.

  gr,

  Ismail

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *