Verdelen en heersen

COLUMN: Niemand vindt het gek om te werken voor een inkomen. Toch heb ik me altijd afgevraagd waarom de één zoveel meer verdient dan de ander. Dat wil zeggen… krijgt…. Al op de middelbare school leerden we dat economen, bankiers en advocaten veel meer verdienden dan ingenieurs. En dat terwijl de studie om ingenieur te worden een stuk lastiger is. Immers, ingenieurs verkopen géén gebakken lucht: je kunt niet doen alsof een brug een vrachtwagen kan dragen. Een vliegtuig vliegt of valt uit de lucht. Daar is weinig aan te verdoezelen. Dus waarom verdienen gebakken-lucht-studies dan toch zoveel meer? Zou dat misschien komen omdat we in een gebakken-lucht-wereld wonen?

Enfin, wist ik veel toen, dus koos ik voor het vak van ingenieur. Het leek me namelijk super veel meer interessant om echt iets te presteren. Dertien jaar mocht ik me bezighouden met de studie voor luchtvaart- en ruimtevaarttechniek. Ja dertien jaar! Helaas niet langer, want wat is er gaver dan studeren?! En ik heb nog een hoop andere dingen gedaan uiteraard. Mijn studieschuld mocht ik met een goedkope regeling in een keer terugbetalen en ik was vrij man! Opgeleid zonder schuld en op naar mijn eerste baan.

Uiteindelijk belandde ik weer bij de TU als docent bij mijn oude opleiding en later centraal als hoofd Studium Generale. Studeren is mijn passie en bij SG komen heel erg veel interessante dingen voorbij. Ik blijf iedere dag leren. Heel veel interessante vakgebieden die aanschurken tegen de Delftse studies of daar volledig buiten vallen. Filosofie, literatuur, politiek, andere wetenschappelijke disciplines… you name it. Je blijft leren.

Helaas voor mijn naïeve wereldbeeld zaten daar ook wat lessen tussen die me terugbrachten tot mijn mijmeringen over mijn oorspronkelijke idealen. Over inkomensongelijkheden en ander onrecht in de kennelijk gebakken-lucht-wereld. Dan moet je weten dat ik als kind van de ‘generatie nix’, ben gaan studeren en werken voor een beter wereld. Ja, ingenieurs kunnen soms inderdaad redelijk naïef zijn. Zeker in een wereld die gedomineerd blijkt te worden door haviken: de afgestudeerden in de gebakken-lucht-vakken dus. Ik dacht idealen, maar nee… Geld, daar draait het om. Ingenieurs blijken minder te verdienen omdat ze het eigenlijk niet snappen. Ze moeten niet zeuren maar vooral techniek ontwikkelen om anderen daar heel veel geld aan te laten verdienen. Een vliegtuig bouwen is leuk natuurlijk, maar speculeren op aandelen die met de luchtvaartsector te maken hebben bijvoorbeeld is veel lucratiever. Olie, oorlogen, schaarste aan grondstoffen… het levert in een stijgende en zelfs dalende markt gewoon meer op dan iedere dag achter de tekentafel gaan staan (voor onze huidige studenten: dat is een oude uitdrukking voor een soort ‘AutoCAD’ uit de tijd van Fokker). Vooral manipulatie en voorkennis leveren iets op, om nog maar niet van hedgefunds te spreken. En derivatenhandel. Ja, afgeleiden… laat dat maar aan ingenieurs over, die snappen wel wat een tweede of derde afgeleide is. Not dus!

Steeds meer vallen mij berichten op zoals laatst over de rijkste 62 mensen van deze planeet:

http://nos.nl/artikel/2081079-62-rijksten-bezitten-evenveel-als-armste-helft-wereldbevolking.html

En dan heb je nog mensen in Delft die dat helemaal niet zo’n slecht idee vinden. Maarja, waar leidt het toe he? Dat er straks 1 man is (ja sorry het zal geen vrouw zijn waarschijnlijk) die zo’n beetje de hele wereld bezit? En ben je dan meteen een socialist – wat is daar  mis mee trouwens? – als je hier vraagtekens bij stelt? Of is dat een scheldwoord om te zorgen dat je je mond houdt? Ow, en ik heb het niet over onze PvdA die inmiddels niet meer van de VVD te onderscheiden is. Ik heb het gewoon over dingen een beetje eerlijk verdelen.

Ik denk ook dat het gewoon gezond verstand is dat je beseft dat er iets niet klopt. Dit veelbekeken filmpje moet je misschien ook maar eens bekijken en als je daar dan een slecht gevoel van krijgt dan …. ja wat dan?

Ben je dan een socialist? Kijk, er is meer geld in de wereld dan ooit. De ECB poept iedere maand 60.000.000.000 Euro’s, gecreëerd uit gebakken lucht de EU in… Alleen het wordt extreem slecht verdeeld, hoewel sommigen die dicht bij het uitstroomgat zitten het daar niet mee eens zijn denk ik. In Amerika wordt nog meer bijgeboekt en dat terwijl het aantal mensen dat daar in tentenkampen en op voedselbonnen leeft inmiddels 1 op de 5 a 6 mensen is. Hmmm, en zou dat dan per ongeluk zijn of ‘by design’? En misschien zou het nog niet eens zo erg zijn als je een paar mensen hebt die veel hebben. Nadeel is alleen dat die dan meteen ook alles kunnen kopen en bepalen en dat is vrij ongewenst. Want waarom moet Bill Gates zich bezighouden met vaccinaties in Afrika? Waarom moet Marc Zuckerberg ons redden bij het vinden van een medicijn tegen Ebola?

http://www.businessinsider.com/how-much-countries-pledge-to-fight-ebola-2014-10?IR=T

We zijn toch allemaal gelijk en vrij geboren? Wat dan als één iemand bepaalt welk geloof het beste is? Of welke techniek, of welk bestuursmodel? Of dat we allemaal toch maar 80 uur per week moeten gaan werken? Of dat we op ons 50ste verplicht euthanasie moeten plegen? Of dat er alleen nog maar kwallen in de zee mogen leven en er op de plaats van het oerwoud alleen nog maar Palmolieplantages mogen staan…

Kijk, de ‘generatie nix’ (ook wel ‘verloren generatie’) waar ik uit kom, ging voor een betere wereld. Eentje waar we de honger uit de wereld zouden helpen. Eentje waar we een einde zouden maken aan oorlog, aan gebrek en armoede. Waar we ons stinkende best voor zouden doen om prachtige techniek te creëren, een einde te maken aan vervuiling, ziekte te genezen en nog veel meer… Maar wat blijkt? Er zijn meer oorlogen dan ooit, meer ziektes, meer mensen die kanker krijgen, meer armoede en ongelijkheid, meer dreiging, meer vluchtelingen, meer toezicht en controle, meer ontbossing en vervuiling, meer vissen vangen uit de oceanen, meer, meer, meer weet ik veel… Call me a dreamer, but am I stupid here? Is everybody stupid? Is dit toeval nogmaals, of gepland?

Het past allemaal wel bij deze tijd. Het is de tijd van de exponentiële curve. Alles neemt toe in een versneld tempo: de wereldbevolking, de hoeveelheid geld, de ongelijkheid, de angst en het ongenoegen, het aantal vluchtelingen, het afschaffen van mensenrechten en het aantal geheime verdragen dat wordt afgesloten (TTIP), het aantal opengefloepte beerputten (zeg maar Teevendealtjes en zo) de uitgaven voor het voeren van oorlogen, het bashen van Russen en Chinezen na Syriërs – waarom hebben we het hier niet over ? –

http://www.nu.nl/buitenland/4212865/ruim-11-procent-syrische-bevolking-dood-of-gewond.html 

… Irakezen en Libiërs, Palestijnen, Afghanen, Iraniërs, Noord-Koreanen, Somaliërs, Jemenieten, en velen anderen, het aantal onbenullige programma’s op een exponentieel gegroeid aantal TV-zenders, kosten voor studiefinanciering, etc. etc…. Alles gaat dus naar oneindig, maar ja, wat zit daar dan?

Zullen we dan nu maar hopen dat die ene persoon die ons straks in zijn eentje ‘bezit’ een klein beetje is aangesloten? Dat ie niet alleen heerst maar ook een beetje eerlijk verdeelt? Of wordt het tijd voor een beter idee? Nee, het is allemaal niet zo makkelijk. Blijf nadenken en vragen stellen!

ceterum censeo

Overigens ben ik van mening dat het logisch en abstract denkvermogen van ingenieurs vaker zou moeten doorklinken in het publieke debat. Ongeacht welk debat. Ingenieurs zijn in hoge mate verantwoordelijk voor alle gebruikte en misbruikte techniek in de wereld. Zij zouden zich veel nadrukkelijker moeten bemoeien met hoe en waar en door wie hun technologieën gebruikt worden. Een stevig basis in moreel en ethisch besef is hiervoor noodzakelijk, naast een goede kennis van de historie en de actualiteit van alle menselijke geloofssystemen: zoals daar zijn o.a. wetenschap, techniek, economie, filosofie, religie en politiek. Voorwaar geen sinecure, maar voor een werkelijk vreedzame ontwikkeling van onze soort van het allergrootste belang. Met respect voor elkaars standpunten in een taboe- en waardevrij debat, waar men openstaat voor de inzichten van de ander. Om zo in gezamenlijkheid, in het besef dat de menselijk soort een werkelijk oneindige creatieve potentie heeft, alle ontstane problemen op te lossen .

dr.ir. Coen Vermeeren, 11 februari 2016

 

 

 

 

 

 

2 thoughts on “Verdelen en heersen”

 1. Volg de ontwikkeling van een mens, en vergelijk dat met de ontwikkeling van een samenleving.
  Romeinse rijk – middeleeuwen – gouden eeuw – heden – toekomst
  Baby (compleet & onschuldig) – kleuter (fantasie & wreed) – tiener (snelle ontwikkeling) – puber (competitie & misleiding) – gezin (veiligheid & stabiliteit)
  Het volgt een volkomen voorspelbaar patroon.
  Over misleiding gesproken.
  Je bent toch dr.ir?
  – Bekijk de lancering van een Saturnus V raket. Stel je voor hoe dat eruit zou zijn bij g = 1/7 g. Bekijk dan hoe de lunar lander weer opstijgt vanaf de maan. Download de video en bepaal de versnelling. Die lander koppelt vervolgens met mach 6 aan de orbiter. Denk aan de technologie van die tijd…
  of …
  – bekijk de foto’s van WTC en verklaar hoe een aluminium vleugeltip door een 12 inch stalen draagbalk heen kan slaan.

  DIT is een puberwereld.

 2. Interessant artikel. Al dan niet georkestreerd, de doodeenvoudige reden waarom dit allemaal in toenemende mate door blijft gaan is vergelijkbaar met aan het aantal reacties onder dit doort artikelen. Nagenoeg nul reacties. Dus blijkbaar erg weinig interesse. Wat zoveel lijkt te zeggen als: Dat als het er op aankomt om actief(op pacifistische wijze) wat te gaan doen aan deze misstanden, men er eigenlijk te weinig om geeft. De meesten zijn – net als ik – met het ‘eigen hachie’ bezig. De toename van stompzinnige tv-programma’s en zenders heeft te maken met het feit dat er blijkbaar genoeg afname/interesse voor is? Het zou ons jeuken. Mensen wíllen hier vaak niet bij stilstaan omdat het een groot gevoel van onmacht geeft. En frustratie. Men voelt zich onmachtig terwijl we door middel van stemmen in een democratie, juist wél machtig zijn. Als we maar op massale schaal onze politiek tot de orde gaan roepen. Maar aangezien we barsten van brood en spelen, vinden we het allemaal wel best. En vlak de invloed van propaganda, zeker ook via het internet, vooral niet uit. Aan de ‘alternatieve kant’ wordt er maar wat vaak gedweept met RT (Russia Today) alszijnde ‘de grote waarheidsbrenger’, net zoals enkele jaren geleden veel van het zogenaamde ‘PRESS TV’ online was te bekijken. Maar is het niet de Russische regering die RT bestiert? En de regering van Iran zit achter Press TV. Niet per sé als waarheidsbrenger of tegenhanger van ons dagelijkse portie nieuws via de mainstream kanalen. Naar mijn idee wel degelijk ook om via het internet louter propaganda te bedrijven en de Westerling die wat verder wil kijken dan zijn of haar neus lang is, te beïnvloeden en voor te liegen. Net zoals dat in ons eigen nieuws via het journaal en de dagelijkse kranten gebeurd. Het interesseert de goegemeente gewoon geen lor. Zolang ze nog genoeg brood en spelen hebben. De mulitinationals hebben allang goeddeels de macht overgenomen, of de ‘corportocratie’ of hoe je dat wilt noemen. Tezamen met wat old boys netwerkjes – al dan niet van adelijke/koninklijke bloede – hier en daar. En dat laatste loopt al vele honderden jaren op die manier. Mijn generatie en ook de voorgaande, hebben het flink verklooit. En ook dat lijkt met iedere generatie alleen maar exponentieel toe te nemen. En we staan er bij en we kijken er naar. Heel triest eigenlijk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *