I AM BRITISH

COLUMN: Ik dacht dat de democratie dood was… Gelukkig zat ik er een heel klein beetje naast. De democratie is net niet helemaal dood. Reanimatie is mogelijk zolang de patiënt nog niet is overleden.

I am British ! – dit nu maar eens in een positieve context in plaats van na al die terroristische aanslagen met Je Suis Charlie en dergelijke…

De Engelsen moeten nu zo snel mogelijk de EU worden uitgewerkt, is het devies kennelijk en ik ben het met ze eens. Waarschijnlijk wil de EU dat omdat men dan hoopt dat er zo min mogelijk reuring ontstaat die andere landen op een idee kan brengen.

De beurzen zijn onderuit, het pond is gedaald, en de verliezers zijn slechte verliezers want ze willen nog een referendum. Het lijkt wel een gokker die iedere keer dat ie verliest denkt dat het de volgende keer beter zal gaan. Gelukkig is Cameron geen addict. Chapeau of eigen Bowler Hat dat de man toch opstapt. Ik zei al dat hij ergens wel verantwoording zou moeten komen afleggen voor dit BREXIT referendum.

Toch wist good old Margaret – I Want My Money Back – Thatcher in 1980 al dat een gezamenlijke munt met een centrale bank in Europa het einde zou betekenen van de democratie. En dat is waar de Engelsen nu voor hebben gekozen: het behoud van de eigen democratie.

En nu staan ze in de rij. Ook het NEXIT is NEXT, net als het FREXIT en SPEXIT en we zullen ze allemaal voorbij zien komen. Mark Rutte was er nog niet van overtuigd toen hij zei dat en in Nederland geen belangstelling is voor een NEXIT, maar dat was tegen beter weten in. Hij kijkt er zorgelijk bij trouwens, ik denk niet dat hij er zelf nog in gelooft! Hij zal wel slecht slapen nu dat andere referendumpje, – iets met Oekraïne ? – waarvan hij dacht dat we het wel zouden vergeten, nu toch wat meer aan kracht gewonnen heeft….

NEXIT petitie

De petitie stond een dag voor het BREXIT nog op net iets meer dan 2000 en inmiddels is het de 60.000 al aan het benaderen. Ook Nederland lijkt klaar met Europa. De reden waarom? We hebben er geen moer meer te zoeken. We betalen ons scheel en we hebben geen zeggenschap over het hoe en waarom. En het wordt alleen maar erger…

Als iemand nog niet precies hoe het werkt in Europa dan is het verstandig om de welbespraakte Euroscepticus Nigel Farage eens te beluisteren in zijn meer dan duidelijke toespraken. Je zou kunnen zeggen dat hij een echt kind van That-cher is. En al ben je het niet met hem eens, wat een amusement ! Die Engelsen, je moet het ze nageven, het is en blijft ge-nieten.

I am British – Eerst de Grieken die de democratie hebben uitgevonden en nu de Engelsen die de democratie hebben gered!

En wie dan nog niet is uitgelachen die zorgt dat hij zijn geschiedenis ophaalt. De Britse serie ‘Yes Minister’ is meer dan BRILJANT. Laat dat maar aan onze overzeese vrienden over. Een politicus verliest het altijd van de zittende ambtenarij. En hoe. Deze Secretaris Generaal legt de minister even uit hoe het precies zit met Europa. Voor wie niets begrijpt van politiek, die kijke de hele serie.

En wie denkt dat dit komedie is, die kan er niet verder naastzitten. Het is bittere ernst, hoewel net zo lachwekkend als het in en in triest is. Democratie was toch iets met… ? het volk ?

Ondanks de verwoede pogingen van alle grote bedrijven, het zittend establishment en zelfs president Obama, heeft dat volk zijn stem laten horen. En zo is het en gaat over tot de orde van de dag.

I am British – deze zomer ga ik maar eens mooi naar Engeland op vakantie. Ik ga er schofterig veel ponden uitgeven, ze verdienen het!

ceterum censeo

Overigens ben ik van mening dat het logisch en abstract denkvermogen van ingenieurs vaker zou moeten doorklinken in het publieke debat. Ongeacht welk debat. Ingenieurs zijn in hoge mate verantwoordelijk voor alle gebruikte en misbruikte techniek in de wereld. Zij zouden zich veel nadrukkelijker moeten bemoeien met hoe en waar en door wie hun technologieën gebruikt worden. Een stevig basis in moreel en ethisch besef is hiervoor noodzakelijk, naast een goede kennis van de historie en de actualiteit van alle menselijke geloofssystemen: zoals daar zijn o.a. wetenschap, techniek, economie, filosofie, religie en politiek. Voorwaar geen sinecure, maar voor een werkelijk vreedzame ontwikkeling van onze soort van het allergrootste belang. Met respect voor elkaars standpunten in een taboe- en waardevrij debat, waar men openstaat voor de inzichten van de ander. Om zo in gezamenlijkheid, in het besef dat de menselijk soort een werkelijk oneindige creatieve potentie heeft, alle ontstane problemen op te lossen .

dr.ir. Coen Vermeeren, 27 juni 2016

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *