Van Leeuwenhoeklezing: Verkeer onder een vergrootglas

Recording: Van Leeuwenhoeklezing: Verkeer onder een vergrootglas

Van Leeuwenhoeklezing – Technologie is overal

De Van Leeuwenhoeklezing is voor iedereen die meer wil weten over technologie en de TU Delft. Van kijkoperatie tot spoortunnel, van windmolen tot satelliet, technologie is overal. Bij de TU Delft onderzoeken, bedenken en ontwerpen we technologie. Zo beïnvloeden we ook uw dagelijks leven. Wilt u daar meer van weten?

Zondag 22 maart 2015, 11.00-12.00 uur in het Science Centre TU Delft aan de Mijnbouwstraat 120. Toegang gratis. Als u na afloop van de lezing een bezoek wilt brengen aan het Science Centre, krijgt u korting op uw entreebewijs.

Kunnen we files voorkomen?

Op de TU Delft doen we heel veel onderzoek naar wegverkeer. Hoe zit de dynamica van files in elkaar? Hoe volgen we voertuigen voor ons, hoe halen we in en hoe kiezen we routes? Die kennis proppen we in wiskundige modellen waarmee we voorspellingen kunnen doen die ons dan weer inzicht geven in hoe we bv onze infrastructuur beter kunnen ontwerpen en plannen of hoe we met slimme technologie de file kunnen verslaan. Hardstikke leuk allemaal, maar kan dat überhaupt (geen files)? Hoe komt het dat verkeer zichzelf in de soep lijkt te draaien, ook al leggen we zes of meer rijstroken asfalt aan? Gaat in de toekomst de zelfrijdende auto dan een eind maken aan het fileleed? Wat we in ieder geval zeker weten is dat er grenzen zijn aan hoe goed we dit alles kunnen voorspellen. Of gaan big data daar veranderingen in aanbrengen? Na deze lezing heeft u in ieder geval een een goed verhaal voor aan de koffietafel.

Visit the location's website here.