Recording: De mozaiek van de Surinaamse geschiedenis: van slavernij tot staatsgreep
VIDEO
De Surinaamse gemeenschap en cultuur is heel divers en heeft zijn oorsprong in een complexe geschiedenis. Tijdens de lezing zullen twee Surinaams-Nederlandse schrijvers vertellen over hun ervaringen en perspectieven op de slavernij, de periode van de contractarbeiders en de staatsgreep.
Wil jij meer te weten komen over de pijn, leed en verdeeldheid in het verleden van Suriname, schrijf je dan in via Eventbrite .
Tirza Drisi (geboren in september 1953, Paramaribo) verhuist in 1956 van Paramaribo naar Den Haag, behaalt daar haar HBS-diploma en studeert een jaar aan de VU. In 1978 remigreert ze naar Suriname en keert in 1989 terug naar Nederland. Aan de TU Delft was Tirza werkzaam als vakgroep secretaresse tot 2004. Vervolgens maakt ze de avondopleiding tot lerares basisonderwijs af en stapt ze over naar het onderwijs. Omdat ze regelmatig te horen kreeg, dat haar levensverhaal bijzonder is, besloot ze haar verhaal op te schrijven. Na haar pensionering heeft ze daar de tijd voor gevonden en kwam haar boek ‘De gekleurde bastaard ‘ uit.
Ramkisoen (Ruud) Chander (geboren in 1945, Nickerie), woont in Den Haag. Hij is historicus en debuteert met zijn boek ‘Gevangen in een web van zwarte letters ‘. De hoofdpersonages uit dit boek vestigen zich als vrije boeren in de van Drimmelenpolder in het district Nickerie, Suriname. Door de ogen van deze boeren krijgen we een beeld van het systeem van contractarbeid en meer inzicht in de problemen en dilemma’s waarvoor deze contractarbeiders komen te staan. Foto: Safoera Sheik-Zahoeri (www.hindorama.com)
Tirza en Ruud geven elk een korte presentatie over hun boek. Er is een gratis Surinaamse lunch en na de presentaties is er een informele borrel.
Dit event wordt samen georganiseerd met SUBEST Delft (Surinaamse Beta-studenten Delft)
Visit the location's website
here .