Slavernijgeschiedenis van Nederland: Een historisch overzicht, incl. 400 jaar WIC

Recording: Slavernijgeschiedenis van Nederland: Een historisch overzicht, incl. 400 jaar WIC

Registratie via Theater de Veste

Na een eeuw van relatieve stilte rondom de slavernijgeschiedenis van Nederland, is er met name in het afgelopen decennium een enorme groei in aandacht voor het onderwerp gekomen. Studium Generale brengt in samenwerking met Theater de Veste een serie van vijf lezingen over het slavernij- en koloniaal verleden van Nederland.

In 2002 vindt de installatie van een nationaal monument voor het slavernijverleden plaats en in 2007 wordt het onderwerp in de Nederlandse canon opgenomen. In de afgelopen jaren is het werk van onderzoekers, activisten en kunstenaars die hier al jaren aandacht aan besteden, meer gemeengoed aan het worden. Toch blijft de algemene kennis op dit gebied achter, mede door de gebrekkige aandacht in het onderwijs voor deze verhalen.

De eerste lezing is van Karwan Fatah Black, hij trapt deze reeks af met een historisch overzicht van 400 jaar slavernijgeschiedenis en de West Indische Compagnie.

Over de spreker

Karwan Fatah-Black (1981) is universitair docent Sociale en Economische Geschiedenis aan de Universiteit Leiden. In 2018 publiceerde hij het boek Eigendomsstrijd (Amsterdam 2018) over slavernij en emancipatie in Suriname. In 2019 verscheen Sociëteit van Suriname (Zutphen 2019) over het bestuur van de kolonie. In 2020 verschijnt zijn nieuwste boek Slavernij en Beschaving over de manier waarop beschavingen zich rekenschap geven van slavernij. Fatah-Black is lid van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen en betrokken bij het wetenschapsnetwerk Landelijke Onderzoeksagenda Slavernijverleden, www.lnsv.nl/onderzoek.

Foto: Jussi Puikkonen/KNAW

Ook in deze reeks
Pepijn Brandon – Economische belangen en gevolgen                                       13 oktober
Matthias van Rossum- Slavernij in de Oost, incl. 400 jaar Banda                 19 oktober
Eveline Sint Nicolaas  – Slavernijverleden in het Rijksmuseum                     27 oktober
Nancy Jouwe – Herinneringscultuur & Hedendaagse impact                        3 november

Bezoek ons met een coronatoegangsbewijs

Om voorstellingen in Theater de Veste te bezoeken heb je een geldig coronatoegangsbewijs nodig. Dit is een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, of een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Lees meer…

 

Visit the location's website here.