Recording: Van Leeuwenhoeklezing: Gezicht op Delft
Van Leeuwenhoeklezing – Technologie is overal
De Van Leeuwenhoeklezing is voor iedereen die meer wil weten over technologie en de TU Delft. Van kijkoperatie tot spoortunnel, van windmolen tot satelliet, technologie is overal. Bij de TU Delft onderzoeken, bedenken en ontwerpen we technologie. Zo beïnvloeden we ook uw dagelijks leven. Wilt u daar meer van weten?
Zondag 27 september 2015, 11.00-12.00 uur in het Science Centre TU Delft aan de Mijnbouwstraat 120. Toegang gratis. Als u na afloop van de lezing een bezoek wilt brengen aan het Science Centre, krijgt u korting op uw entreebewijs.
Gezicht op Delft
Via satellieten op 800 kilometer hoogte houdt Ramon Hanssen Delft in de gaten, de stand van het water, of de mate waarin de poldergrond inklinkt en zakt. Ook wordt er een oogje in het zeil gehouden als het gaat om de stabiliteit van de dijken en we zien het meteen als er beweging zit in de dijken, ook al is het millimeterwerk – zéker van belang om in de gaten te houden. Ook zien we meteen als de Oude Kerk een millimetertje schever gaat staan. Bij de aanleg van de spoortunnel konden we ook zien wat de gevolgen daarvan waren voor de gebouwen in het gebied. Bleven die op hun plaats of zat er beweging in? Dat laatste was bij sommige gebouwen het geval.”
Remote sensing, zoals dit zicht vanuit de ruimte genoemd wordt, biedt een heel ander Gezicht op Delft dan dat van Vermeer. Er zijn heel veel Gezichten op Delft. En wat er dan te zien is, hangt helemaal af van wie er kijkt, en met welke bril die kijkt en vanuit welk perspectief. En één van de vele dimensies van waaruit je naar Delft kunt kijken, is vanuit de ruimte. Wat je dan ziet? Dat Delft beweegt. Continu. Maar wel heel langzaam, millimeter voor millimeter. Een centimetertje lager bijvoorbeeld, omdat de poldergrond inklinkt, of een paar millimeter, in het geval van de Oude Kerk of bij de bouw van de spoortunnel.”
Ramon Hanssen is hoogleraar geodesie en aardobservatie aan de TU Delft