Broodje Filosofie: Hoezo, zin?

Recording: Broodje Filosofie: Hoezo, zin?

Viermaal per semester organiseert Studium Generale een Broodje Filosofie, waarbij we in de lunchpauze een korte en bondige filosofische bite behandelen.

Kom dus voor de Grote Levensvragen langs in de HIVE in de TU Library. En van filosofie krijg je honger, dus voor een broodje wordt gezorgd, maar op = op!

Hoezo, zin?

Je staat aan het begin van je leven. Je hebt nog vele mogelijkheden. De ruimte om te dromen. De kans om wat voor elkaar te krijgen. Alle reden om gelukkig te zijn, maar toch vraag je je soms stiekem af: is dit het nu?

In haar immens populaire boek Het dertigersdilemma liet Nienke Wijnants zien dat vele dertigers die het ogenschijnlijk prima voor elkaar hebben, zelf het gevoel hebben dat ze in een crisis zitten. Grote beslissingen moeten worden genomen op het gebied van carrière, relaties, kinderen en huis en dan komt de vraag op: doe ik het wel goed?

In haar laatste boek Wie ben ik en wat wil ik laat Nienke zien dat dit niet alleen een issue is van dertigers. Dezelfde vragen komen in verschillende verschijningsvormen telkens weer terug op momenten dat je je moet afvragen hoe je verder wilt. In de puberteit, na je studie, wanneer je kinderen voor zichzelf kunnen zorgen, als je met pensioen gaat, komt telkens weer die vraag je gemoedsrust verstoren: waar doe ik het eigenlijk voor?

Volgens Nienke gaan we in de Westerse wereld tegenwoordig onhandig om met levensvragen. We vinden het al gauw een ‘zweverig’ en ‘vaag’ onderwerp. Terwijl het feitelijk om de meest wezenlijke vraag gaat: Wie ben ik en wat is de zin van mijn bestaan?

Nienke geeft op 22 mei in de HIVE-zaal een voorzet voor hoe we vragen over de zin van ons leven de plek kunnen geven die ze verdienen, zodat ze ons niet steeds weer lastig vallen op de momenten dat we daar juist helemaal geen zin in hebben.

Nienke Wijnant is psycholoog, schrijver, loopbaanadviseur en docent van The School of Life. Haar eerste boek, ‘Het dertigersdilemma’, is meer dan 45.000 verkocht en haar tweede boek ‘Wie ben ik en wat wil ik’ is onlangs verschenen. 

Visit the location's website here.