HET FILOSOFISCH CAFÉ – HET HUIS VAN ARGUS: DE MACHT VAN DE VERBEELDING EN DE VERBEELDING VAN DE MACHT

Door Huub Dijstelbloem

Toegang € 5,-/studenten € 2,50

‘De sleutel tot een democratie is controle op de macht en die controle kan niet zonder  verbeelding. Dat resulteert in een specifieke houding voor burgers, een politieke attitude die ik “reconstructie” noem. Door achteruit te kijken en terug te zien op wat er is voorgevallen, effent men het pad voor een verbeelding van de toekomst.’

Huub Dijstelbloem schetst deze avond de contouren van een politiek van de wakende blik. Waar vroeger in de democratie de stem centraal stond, als vertolker van ideeën en projecten, is nu een prominente rol weggelegd voor het oog, als toezichthouder op de overheid. Deze zintuiglijke verschuiving gaat gepaard met een verandering in de gerichtheid van de politiek: de gerichtheid op de toekomst (regeren is vooruitzien) maakt plaats voor een gerichtheid op het verleden (wat is er misgegaan en wiens schuld is dat?).

Dijstelbloem laat zien hoe wij, als burgers, in die reconstructie een tegenmacht kunnen ontwikkelen. Hierbij moeten we onze verbeelding gebruiken en onze vaardigheid als publieke detectives ontwikkelen.

Huub Dijstelbloem is hoogleraar filosofie van wetenschap en politiek aan de Universiteit van Amsterdam, en is als onderzoeker verbonden aan de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. Hij was initiatiefnemer van Science in Transition en richtte mede het Center for Public Imagination op.

Het Filosofisch Café is een initiatief van Studium Generale Technische Universiteit Delft en Theater De Veste Delft en vindt dit seizoen meerdere keren plaats. Houd hiervoor de beide websites in de gaten.

 

Visit the location's website here.