Geen baard. Dan maar geen koning?

Recording: Geen baard. Dan maar geen koning?

Al 200 jaar gaat Nederland gebukt onder de ijzeren greep van de monarchie. En op 30 april dit jaar stijgt er voor het eerst in lange tijd weer een koning op de troon: de baardloze Willem Alexander.

Nou, eigenlijk valt dat van de ijzeren greep wel mee. Nederland is een constitutionele monarchie waarin het koningshuis maar een geringe rol speelt. En toch zijn er genoeg mensen die van de monarchie af willen. In de media wordt daar weinig aandacht aan besteed. Vandaar dat we bij Studium Generale even stilstaan bij het republikanisme, een prominente vorm van antimonarchisme.

Onze lezing vandaag wordt gegeven door de cultuurhistoricus en fenomenaal enthousiaste spreker Thomas von der Dunk, zelf republikein en uitgesproken criticus van de monarchie. Door een cultuurhistorische blik op het thema te werpen geeft Von der Dunk een helder beeld van waarom de monarchie niet meer bij Nederland zou passen en hoe Nederland eruit zou zien zonder koningshuis. Hiermee daagt hij het publiek uit om na te denken over de Nederlandse democratie, ongelijkheid, tradities, en de identiteit van ons land.

Visit the location's website here.