Het Filosofisch Café | Vrijheid! Wat is dat eigenlijk nog?

Recording: Het Filosofisch Café | Vrijheid! Wat is dat eigenlijk nog?

Kaarten € 7.50/student € 5 via Theater de Veste

Een overheid die haar burgers maatregelen oplegt, of burgers die zelf bepalen of zij zich er aan houden. Democratische vrijheid van de meerderheid door jezelf te laten vaccineren tegenover individuele vrijheid om dat niet te doen. Je recht om je mening te uiten tegenover het recht van anderen om zich niet te laten beledigen. Het zijn verschillende lezingen van het vrijheidsbegrip en ook democratie kan op uiteenlopende manieren worden uitgelegd. Wat is vrijheid eigenlijk? Is dat altijd hetzelfde geweest? Verliezen we het steeds meer, en waardoor of waaraan dan? Of zijn we juist vrijer dan ooit? En wie bepaalt wat we volgen?

Een Filosofisch Café waarin we kijken naar vrijheid en democratie in de geschiedenis en de stand van vrijheid in ons land nu tegen de achtergrond van de oorlog in Oekraïne en de coronacrisis.

Martin van Hees (1964) is hoogleraar morele en politieke filosofie aan de VU en tevens Dean van het Amsterdam University College. In zijn onderzoek, dat een sterk interdisciplinair karakter heeft, richt hij zich op de ethiek van vrijheid, de analyse van morele verantwoordelijkheid en de relatie tussen vrijheid en kwaliteit van leven. Hij was gasthoogleraar in Duitsland, China en India en is lid van de KNAW.

Robbert Bodegraven is sinds de zomer van 2021 directeur van het Humanistisch Verbond. In de functies die hij eerder bekleedde, hield hij zich bezig met politieke en maatschappelijke verandering. Hij begon als geëngageerd fotograaf en journalist en publiceerde over verdelingsvraagstukken, mondiale ongelijkheid en integratievraagstukken. Ook werkte hij bij Oxfam Novib en War Child als manager communicatie en directeur beleidsbeïnvloeding en campagnes en maakte uiteindelijk de overstap naar de politiek als directeur van het Wetenschappelijk Bureau GroenLinks, voor hij directeur bij het Humanistisch Verbond werd.

Een programma van Studium Generale TU Delft en Theater de Veste. Vanuit de filosofie duiden we, op een laagdrempelige manier, maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen.

Visit the location's website here.