Van Leeuwenhoeklezing | Kwantumtechnologie: ongekende rekenkracht, fascinerende natuurkunde

Recording: Van Leeuwenhoeklezing | Kwantumtechnologie: ongekende rekenkracht, fascinerende natuurkunde

Toegang gratis, registratie via Theater de Veste

Berekeningen uitvoeren waar we nu enkel nog van kunnen dromen en een onkraakbaar internet, zomaar enkele beloftes van de kwantumtechnologie. En de kwantumtechnologie maakt een groeispurt door: steeds vaker koppen kranten over doorbraken en successen van de computer met ongekende rekenkracht. Het Nationaal Groeifonds kondigde afgelopen jaar zelfs aan 615 miljoen euro uit te trekken om Nederland te ontwikkelen tot een koploper op het gebied van kwantumtechnologie.

Maar wat is een kwantumcomputer eigenlijk? Hoe kan deze nieuwe computer berekeningen uitvoeren die met een normale computer onbereikbaar zijn? En waarom is het kwantuminternet zo veilig? In deze Van Leeuwenhoeklezing nemen Sjoerd Loenen en Anne-Marije Zwerver u mee in de wereld van de kwantummechanica. Ze vertellen over de tegenintuïtieve wetten van de kwantummechanica, bespreken de werking en de mogelijkheden van de kwantumcomputer en het kwantuminternet en nemen u mee op een virtuele tour door de kwantumlabs in Delft.

Sjoerd Loenen en Anne-Marije Zwerver zijn PhD-onderzoekers bij QuTech TU Delft. Rob Mudde is Vice-Rector Magnificus van de TU Delft.

Visit the location's website here.