Slavernij dichtbij: Een historische stadswandeling door Delft

Let op: Vanwege COVID-19 maximaal 15 deelnemers!
DEZE STADSWANDELING IS INMIDDELS UITVERKOCHT

“Het is jammer dat Delft niet ingaat op de slavenhandel waar de VOC bij betrokken was”
(Nancy Jouwe, Algemeen Dagblad, 29-4-2019)

In 2019 stond Delft uitgebreid stil bij de voorspoed die de Gouden Eeuw heeft voortgebracht. Voor de zwarte bladzijden van deze geschiedenis was weinig aandacht. De prestaties van de VOC worden belicht of zelfs geromantiseerd in de geschiedenisboeken, een erfenis die duidelijk zichtbaar is als je door de binnenstad van Delft wandelt. Maar hoeveel weten we over de slavenhandel uit die periode?

“Achter veel gevels van de prachtige panden in de binnenstad hebben mensen gewoond die op een of andere manier te maken hadden met slavernij. Dat moet je ook vertellen. We hebben veel te lang gezwegen over ons slavernijverleden”

In samenwerking met Nancy Jouwe organiseert Studium Generale TU Delft op zondag 13 september een stadswandeling vol verhalen over het slavernijverleden van Delft. Wil jij de stad op een andere manier leren kennen? Sluit dan aan bij deze gratis rondleiding!

We verzamelen op 13 september om 11.00 voor Hotel Grand Canal, Breestraat 1. Na afloop, rond 12.30, lopen we naar Stadscafé Barbaar om na te praten onder het genot van een (gratis) drankje.

Nancy Jouwe is docent, onderzoeker en spreker, actief sinds 1993 in de NGO-sector als manager en cultureel producent, met een focus op intersectionaliteit, koloniale geschiedenis, kunst, erfgoed en interculturele dialoog. Ze was mede-oprichter van Framer Framed en stond aan de basis van het onderzoeksproject Mapping Slavery, een transnationaal onderzoeksproject dat de Nederlandse koloniale geschiedenis van de slavernij in kaart brengt.