Bèta Borrel: Met ons gaat het nog altijd goed

Recording: Bèta Borrel: Met ons gaat het nog altijd goed

Kom aan het eind van je werkdag naar de Bèta Borrel. Het moment om in een leuke en inspirerende omgeving kennis op te doen. We ontvangen Peter Hein van Mulligen; hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Hij vertelt waarom het met Nederland nog altijd goed gaat.

In het voorjaar van 2020 raakt de coronapandemie ook Nederland. Duizenden doden en een recessie zijn het gevolg. Dat is niemand ontgaan, want slecht nieuws scoort. Maar ook voor corona was de stemming vaak somber: met mij gaat het goed, met ons gaat het slecht, zoals voormalig directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau Paul Schnabel het samenvatte. Nederlanders hebben een prima leven en weinig te klagen, maar zijn negatief over de staat van het land. Stagnerende inkomens, toenemende criminaliteit en de mislukking van de multiculturele samenleving eisen hun tol. Komt het ooit nog goed met Nederland?

Als je uitzoomt van het zwartgallige nieuws van de dag ontstaat een heel ander beeld. Peter Hein van Mulligen laat ons zien dat het pessimisme niet op feiten gebaseerd is. Met statistieken verwijst hij verschillende mythes waarom het zo slecht zou gaan één voor één naar het rijk der fabelen. Na deze lezing kan iedereen nog steeds ontevreden zijn over zijn eigen leven, maar niemand kan beweren dat het met “ons’ als geheel slecht gaat. Corona of niet: het gaat nog altijd goed.

Peter Hein van Mulligen (1974) is sinds 2012 hoofdeconoom van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hij laat regelmatig zijn licht schijnen op economische ontwikkelingen in Nederland in de krant, op radio en tv en via Twitter.

Dit programma wordt aangeboden door de Bèta Balie Delft, een samenwerking tussen De Technische Universiteit DelftTheater de Veste, TOP Delft,  Ontwerpersvereniging DelftDesign en Stichting Toekomstbeeld der Techniek. Zij bundelen hun expertise om technische en maatschappelijke uitdagingen te verbinden en verder uit te diepen.

Visit the location's website here.