Geannuleerd: Slavernij Dichtbij

In navolging van het meest recente advies van het RIVM en kabinet zijn wij genoodzaakt alle programma’s tot juni af te gelasten. Houd de website, de nieuwsbrief en de social media kanalen in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

 

“Het is jammer dat Delft niet ingaat op de slavenhan­del waar de VOC bij betrokken was”

(Nancy Jouwe, Algemeen Dagblad, 29-4-2019)

In 2019 stond Delft uitgebreid stil bij de voorspoed die de Gouden Eeuw heeft voortgebracht. Voor de zwarte bladzijden van deze geschiedenis was weinig aandacht. De prestaties van de VOC worden belicht of zelfs geromantiseerd in de geschiedenisboeken, een erfenis die duidelijk zichtbaar is als je door de binnenstad van Delft wandelt. Maar hoeveel weten we over de slavenhandel uit die periode?

“Achter veel gevels van de prachtige panden in de binnenstad hebben mensen gewoond die op de een of andere manier te maken hadden met slavernij. Dat moet je ook vertellen. We hebben veel te lang gezwegen over ons slavernijverleden”

In samenwerking met Nancy Jouwe organiseert Studium Generale op zondag 5 april een stadswandeling vol verhalen over het slavernijverleden van Delft. Wil jij de stad op een andere manier leren kennen? Sluit je dan aan bij deze gratis rondleiding!

We verzamelen op 5 april om 11.00 uur voor Hotel Grand Canal, Breestraat 1. Na afloop, rond 12.30 uur, lopen we naar Stadscafé Barbaar om na te praten onder het genot van een (gratis) drankje.

De rondleiding is gratis, registreer hier. Er is plek voor maximaal 25 deelnemers, dus wees er snel bij!

Nancy Jouwe is docent, onderzoeker en spreker. Actief sinds 1993 in de NGO-sector als manager en cultureel producent, met een focus op intersectionaliteit, koloniale geschiedenis, kunst, erfgoed en interculturele dialoog. Ze was mede-oprichter van Framer Framed en stond aan de basis van het onderzoeksproject Mapping Slavery, een transnationaal onderzoeksproject dat de Nederlandse koloniale geschiedenis van de slavernij in kaart brengt.