Van Leeuwenhoeklezing: Kunnen we het licht zien?

Recording: Van Leeuwenhoeklezing: Kunnen we het licht zien?

Toegang gratis, registratie via Theater de Veste.

Over visuele perceptie, optica, ontwerpen, Van Leeuwenhoek, Cruijff en nog veel meer.

Sylvia Pont laat u in deze lezing het licht zien, letterlijk en figuurlijk, door waarneming, optica en ontwerpen met elkaar te verbinden  en door wetenschap, kunst en techniek samen te brengen. Je kan licht pas ontwerpen als je het kan zien. In een Wunderkammer van visuele lichteffecten laat Pont de verwondering zien die bijvoorbeeld Van Leeuwenhoek en Vermeer zouden hebben ervaren bij hun ontdekkkingen, maar soms ook “Je gaat het pas zien als je het door hebt.” (Johan Cruijff).

Deze visuele interactieve lezing komt samen in een kijkje in de keuken van de lichtontwerper en de wetenschap achter die ontwerpen. Hoe kan je dat ontastbare licht zo ontwerpen dat het er (alleen) is voor wie, wanneer, waar en hoe we het nodig hebben? Hoe zit dat met licht en zicht? Wat is “natuurlijk licht” eigenlijk? Hoe kunnen we schilderijen of dinosaurussen zo uitlichten dat hun verhaal goed tot zijn recht komt? Kunnen we in de toekomst biologisch licht maken? Of hebben we dan geen verlichting meer nodig? En hoe verlicht ik mijn huis?

In de lezing worden voorbeelden getoond en besproken en wordt u uitgenodigd om mee te doen met testjes om het licht te ontdekken.

 Sylvia Pont is Antoni van Leeuwenhoek hoogleraar Perceptuele Intelligentie aan de TU Delft. Haar voornaamste interesses zijn lichtontwerp, visuele communicatie van licht, materiaal, vorm en ruimte, het onderzoeken en ontwerpen van visuele vormpresentatie en stofuitdrukking in kunst.

Gastheer is Robbe Mudde, Vice-Rector TU Delft

Visit the location's website here.