Van Leeuwenhoeklezing: Van rioolwater naar kraanwater

Recording: Van Leeuwenhoeklezing: Van rioolwater naar kraanwater

De Van Leeuwenhoeklezing is voor iedereen die meer wil weten over technologie en de TU Delft. De volgende lezing vindt plaats op zondag 23 september 2012. De lezingen vinden altijd plaats op een zondag van 11.00 uur tot 12.00 uur in het Science Centre TU Delft, Mijnbouwstraat 120, Delft. De toegang is gratis. Als u na afloop van de lezing een bezoek wilt brengen aan het Science Centre krijgt u korting op uw entreebewijs.

‘Schoon water met beestjes heeft de toekomst’

We betalen jaarlijks zo’n € 60 tot € 70 euro voor schoon water. Dat kan zeker een kwart goedkoper, als je het afvalwater slim reinigt – of beter: láát reinigen. Dat zegt TU-waterdeskundige en biotechnoloog Mark van Loosdrecht. Op 25 november houdt hij daar de Van Leeuwenhoeklezing over.

“We kunnen micro-organismen slim inzetten in het zuiveren van afvalwater”, stelt Van Loosdrecht. Pardon, beestjes in het water? “Jazeker! Niet alle bacteriën zijn ziekteverwekkers. Er zijn ook heel nuttige schoonmaakbacteriën die we kunnen inzetten. Kijk naar je eigen lijf. Wist jij dat je voor zo’n 2 kilo aan nuttige bacteriën met je meedraagt? Dat zijn heel nuttige schoonmakers, die 2 kilo scheelt jou heel veel werk.”

Druppel

Waar Van Loosdrecht het in zijn lezing over gaat hebben is de – voor velen – black box, van wat er gebeurt om het toiletwater dat wordt doorgespoeld, of het badwater of kraanwater dat door het putje verdwijnt, weer te zuiveren en voor hergebruik geschikt te maken. “In Delft gebeurt dat massaal, bij de waterzuivering Harnaschpolder. En door de nieuwste technieken te gebruiken, kan die massaliteit met een derde tot een kwart worden teruggebracht. En ook de kosten kunnen zeker een kwart minder – een druppel op een gloeiende plaat misschien in deze tijden van kommer, maar in zulke tijden helpen alle beetjes.”

Hergebruik

Met minder energie, op een minder groot oppervlak en met minder investeringen en milieuvriendelijker het afvalwater zuiveren door micro-organismen in te zetten. Alleen maar voordelen dus. Toch gebeurt het niet in Delft. Wat is het addertje onder het gras? “Dat is er niet”, zegt Van Loosdrecht. “De nieuwe waterzuivering is net opgeleverd en kan nog jaren mee. Als jij net een nieuwe auto hebt gekocht, ga je ook niet meteen een auto kopen als die net wat beter is voor het milieu en je portemonnee. Wat wel kan, is kleinschalige waterzuivering met micro-organismen. Dat doet het Reinier de Graafziekenhuis bijvoorbeeld. Daarmee ontlast het ook de waterzuivering Harnaschpolder en voorkomt het dat veel medicijnresten in het milieu terechtkomen. En het ziekenhuis kan zijn afvalwater deels hergebruiken. De volgende stap in de ontwikkeling is om chemicaliën uit afvalwater terug te gaan winnen. Ook daarvoor kunnen trouwens bacteriën worden ingezet.”

Zondag 25 november, 11.00-12.00 uur: Van rioolwater naar drinkwater; Van Leeuwenhoeklezing door Mark van Loosdrecht. Science Centre, Mijnbouwstraat 120. Gratis. Tijdens de lezing zal Van Loosdrecht dieper ingaan op de rol die bacteriën op de waterzuivering kunnen spelen. Als u na afloop van de lezing een bezoek wilt brengen aan het Science Centre, krijgt u korting op uw entreebewijs.

Visit the location's website here.