Van Leeuwenhoeklezing: Wolken in ons klimaat

Recording: Van Leeuwenhoeklezing: Wolken in ons klimaat

Technologie is overal

Van kijkoperatie tot spoortunnel, van windmolen tot satelliet, technologie is overal. Bij de TU Delft onderzoeken, bedenken en ontwerpen we technologie. Zo beïnvloeden we ook uw dagelijks leven. Wilt u daar meer van weten? Kom dan naar de lezing van prof. Herman Russchenberg over “De wolken in ons klimaat”

De wolken in ons klimaat

Het klimaat verandert. Het wordt warmer. Minder wolken dus – of juist meer, omdat er meer water verdampt? Wolkenspecialist professor Herman Russchenberg van de TU Delft vertelt op 25 maart alles wat er bekend is over wat wolken doen als het klimaat verandert.

Wat kunnen we verwachten als het klimaat verandert? Hoeveel warmer kan het worden? – “Wat het gaat worden, hangt heel erg af van de rol en van de invloed van wolken”, zo licht Russchenberg een tipje van de sluier op. “Wolken houden de aarde koel én warm. Ze houden de warmte van de zon tegen – dat houdt de aarde koel. Maar ze voorkomen ook dat de warmte de aarde kan verlaten – dat houdt de aarde warm.”

Vragen

Fungeren wolken als een warme deken over de aarde, of vormen ze juist een warmte-schild rond de aarde? Trouwens, wat zijn wolken eigenlijk? Waarom blijven ze zweven? Is elke wolk een wolk zoals alle andere of zijn er verschillende soorten wolken? Gaan wolken er ook anders uitzien als het klimaat er anders gaat uitzien – behoren de wolken zoals onze meesterschilders die in hun landschapsschilderijen hebben vastgelegd, binnenkort tot het verleden?

Tussen hemel en aarde

Op veel van deze vragen geeft Russchenberg tijdens de Van Leeuwenhoeklezing een antwoord – maar niet op alle vragen. “Nee, we weten nog niet alles van wat zich tussen hemel en aarde afspeelt. Wolken dragen nog geheimen met zich mee – dat maakt ze ook zo fascinerend. Maar we leren ze wel steeds beter en steeds meer kennen, nu we nieuwe waarnemingstechnieken ontwikkelen – nieuwe soorten satellieten, wolkenradars. Maar op 25 maart vertel ik wel alles wat we nú weten over wat wolken doen als het klimaat verandert.”

Van Leeuwenhoeklezing

De Van Leeuwenhoeklezing is voor iedereen die meer wil weten over technologie en de TU Delft. De lezing van prof. Herman Russchenberg zondag 25 maart 2012 is de derde in een reeks. De volgende lezing vindt plaats op zondag 24 juni 2012. De lezingen vinden altijd plaats op een zondag van 11.00 uur tot 12.00 uur in het Science Centre TU Delft, Mijnbouwstraat 120, Delft. De toegang is gratis. Als u na afloop van de lezing een bezoek wilt brengen aan het Science Centre krijgt u korting op uw entreebewijs.

Deze lezingenreeks wordt georganiseerd in samenwerking met de Gemeente Delft.

Visit the location's website here.