Uitgesteld: Jacques van Marken en de geschiedenis van sociaal ondernemerschap in Delft

In de Lipkens Lectures lezingenreeks duikt Studium Generale samen met het Academisch Erfgoedteam van de Library in de geschiedenis. Wat betekende het vroeger om een ingenieur te zijn? Hoe is de rol van technologie in de maatschappij veranderd, en hoe plukken we daar tegenwoordig de vruchten van? Wat kunnen hedendaagse ingenieurs leren van de geschiedenis van wetenschap en technologie?

GEANNULEERD: Van Leeuwenhoeklezing: 100 km/u?

In navolging van het meest recente advies van het RIVM en kabinet zijn wij genoodzaakt alle programma’s t/m 6 april af te gelasten. Houd de website, de nieuwsbrief en de social media kanalen in de gaten voor de laatste ontwikkelingen.

Bèta Balie: ‘Waarom de wereld niet naar de knoppen gaat’

Nog nooit leefden we zo lang, zo welvarend en zo vreedzaam als vandaag. De wereldwijde levensverwachting is sinds 1800 gestegen van 30 jaar naar meer dan 70 jaar. Kindersterfte is spectaculair gedaald. Infectieziekten zijn sterk teruggedrongen, er worden veel minder oorlogen gevoerd. Maar als we het zo goed stellen, waarom geloven zoveel mensen dat het bergaf gaat met de wereld?

A Bite of Philosophy: Over nut en noodzaak van een digitale detox

Je bent bezig met leren voor een tentamen, koffiekringen op je bureaublad, papieren met krabbels om je heen en onder die papieren je telefoon. Die is er altijd. Of je nu leert, werkt, slaapt of naar de wc gaat. Wat gebeurt er als je offline gaat in een wereld die altijd online is?

A bite of Life

Through the lens of science, the line between living and non-living things is blurry. This suggests that the hard separation between life and lifeless, as it is experienced by most people, might be an illusion. So, what is life? And when do we call something alive? How we think about this influences our opinion on, for example, medical achievements, death, biotechnology and the value of biodiversity?

Het eeuwige leven: geschenk of vloek?

Het is 2100 en eindelijk is de vraag die de mens al eeuwen bezighoudt gekraakt: we kunnen onsterfelijk worden. Alleen: wil je eigenlijk wel eeuwig leven? Want wat betekent dat? In wat voor staat leef je? En wat doet het met de wereld die al overvol is? Moeten we wel streven naar een eeuwig leven, of kunnen we onze energie beter in iets anders steken?