Bèta Balie Cinema: Her

Tickets verkrijgbaar bij Filmhuis Lumen (€9.50, met campuscard € 5.00)

Engels gesproken, Nederlands ondertiteld.

Her is sciencefiction, drama en romantische komedie ineen. Hoofdpersoon is Theodore, een gescheiden, eenzame man in een vervreemdende, technologische wereld, op zoek naar iets echts en authentieks. En dat vindt hij in Samantha, de beste vriendin die hij ooit heeft gehad. Ze is intelligent en origineel. Grappig en begrijpend. Doortastend en bescheiden tegelijkertijd. Ze weet wat hij wil, brengt orde aan in zijn eenzame en rommelige vrijgezellenleventje, maar niet te veel, gewoon precies zo dat het handig voor hem is en aangenaam. Ze vindt het zelfs niet erg om een avondje op de bank met hem te zitten gamen. En ze heeft boven alles een heerlijke stem. En daar ligt ook een probleem, want Samantha is niets meer dan een stem, namelijk die van een intelligent operating system. Het programma heeft een ‘bewustzijn’ dat zich gedurende de film langzaam ontwikkelt.

Genoeg aanknopingspunten om te spelen met thema’s als bindings- en verlatingsangst, verlangen en eenzaamheid en natuurlijk de vraag of je verliefd kan worden op een technologisch systeem. Visueel is de film adembenemend. Met beelden uit Los Angeles en Shanghai creëert cameraman Hoyte van Hoytema een behoorlijk voorstelbaar toekomstbeeld. De stad is prachtig, enorm, schoon en comfortabel maar totaal onpersoonlijk. Mensen lopen in het schijnsel van grote digitale reclameschermen en met kleine schermpjes in hun handen langs elkaar heen, verdiept in hun digitale werelden zonder persoonlijk contact te maken. Zoals we van regisseur Spike Jonze gewend zijn, zit de film vol met grapjes en vondsten. Theodore werkt bijvoorbeeld bij de firma BeautifulHandwrittenLetters.com en alle mannen lopen rond in rare hoog opgetrokken broeken. En let eens op de lift!

Een film in de reeks ‘Artificial Intelligence’ in samenwerking met Filmhuis Lumen.

Over de reeks Artificial Intelligence
Kunstmatige intelligentie gaat steeds meer lijken op menselijke intelligentie, met misschien wel het vermogen tot emotie, liefde of empathie. In plaats van de machines te verwelkomen als onze “robot overlords” kunnen mens en machine hand in hand werken aan een betere toekomst voor de mensheid. Ben je benieuwd naar de toepassingen van kunstmatige intelligentie? Kom dan naar de filmreeks van de Bèta Balie in samenwerking met Filmhuis Lumen! De Bèta Balie heeft dit najaar rond het thema Artificial Intelligence een programma van lezingen en debatten. Filmhuis Lumen sluit hierbij aan met enkele films over dit thema, met als tweede film: Her. Voorafgaand aan de film zal er een korte inleiding gegeven worden en na afloop is er de mogelijkheid om deel te nemen aan de discussie bij de bar.

Visit the location's website here.