Broodje Politiek: Bezwijkt Europa onder de stroom vluchtelingen?

Recording: Broodje Politiek: Bezwijkt Europa onder de stroom vluchtelingen?

Europa is overvallen door een grote stroom vluchtelingen. Elke dag zien we in de media dat deze migratiestromen in veel Europese landen voor chaotische toestanden zorgen. Het opendeurenbeleid van de Duitse bondskanselier Merkel Angela heeft de vluchtelingencrisis verergerd. Het land dreigt politiek instabiel te worden, ook in ons land lopen de politiek-maatschappelijke spanningen op. Midden-Europese landen zoals Hongarije die de Europese verdragen proberen te handhaven worden gedemoniseerd door de Westerse mainstream media. Hongarije staat echter inmiddels niet langer meer alleen maar wordt door andere Midden- en Oost-Europese landen gesteund om illegale migratie te bestrijden. Het lijkt erop dat er in Europa een scheiding der geesten heeft plaatsgevonden die van een zeer fundamenteel karakter is.

Marácz zal in zijn lezing een analyse maken van de geopolitieke en maatschappelijke oorzaken en gevolgen van de Europese vluchtelingencrisis. Tevens verdedigt hij de stelling dat deze breuklijn tussen West-Europa enerzijds en de Midden- en Oost-Europese landen anderzijds het voortbestaan van het Grote Europese Project op losse schroeven heeft gezet.

http://www.elsevier.nl/Buitenland/blogs/2015/10/Visegrad-landen-werken-hard-aan-exit-strategie-2700438W/

Prof. dr. László Marácz is verbonden aan ‘Europese Studies’ van de Universiteit van Amsterdam en honorary professor aan de Eurasian National University in Astana. Hij blogt voor weekblad Elsevier.

Meer informatie:
http://www.uva.nl/over-de-uva/organisatie/medewerkers/content/m/a/l.k.maracz/l.k.maracz.html
http://www.mime-project.org
http://amsterdam.academia.edu/LászlóMarácz
http://multilingualism.humanities.uva.nl
http://acgs.uva.nl/people/academic-staff/research-staff/research-staff/cpitem-19/link/l.k.maracz

Visit the location's website here.