Broodje Filosofie: Hoezo, jezelf zijn?

Recording: Broodje Filosofie: Hoezo, jezelf zijn?

Viermaal per semester organiseert Studium Generale een Broodje Filosofie, waarbij we in de lunchpauze een korte en bondige filosofische bite behandelen. Kom dus voor de Grote Levensvragen langs in de HIVE in de TU Library. En van filosofie krijg je honger, dus voor een broodje wordt gezorgd, maar op = op!

Hoezo, jezelf zijn?

Bijna dagelijks hoor je wel iemand zeggen: ‘je moet gewoon jezelf zijn.’ Waar komt deze behoefte aan ‘authenticiteit‘ vandaan? Wat is de schijn waar we aan willen ontsnappen? En hoe doen je dat dan: jezelf zijn?

In dit Broodje Filosofie stelt Daan Roovers vragen bij de dominante opvatting van authenticiteit. Ze gaat terug naar existentialistische filosofen zoals Sarte en De Beauvoir om samen met hen de complexiteit van dit ideaal te onderzoeken. Op 4 december brengt ze je in vier stappen naar een nieuw ideaal: jezelf worden.

Daan Roovers is hoofredactrice van Filosofie Magazine. Daarnaast treedt ze veelvuldig op als debatleider, interviewster, spreekster en ‘stand-up philosopher’ bij o.a. De Nieuwe Liefde en de ISVW. Ook is ze docent publieksfilosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Samen met René Gude schreef zij ‘De kleine geschiedenis van de filosofie’.

Visit the location's website here.