Broodje Filosofie: Hoezo, keuzestress?

Viermaal per semester organiseert Studium Generale een Broodje Filosofie, waarbij we in de lunchpauze een korte en bondige filosofische bite behandelen. Kom dus voor de Grote Levensvragen langs in de HIVE in de TU Library. En van filosofie krijg je honger, dus voor een broodje wordt gezorgd, maar op = op!

Hoezo, keuzestress?

Welke studie ga ik doen? Wie ga ik in de liefde achterna? Ga ik vanavond leren voor het tentamen of ga ik toch de stad in met mijn vrienden?We hebben het maar moeilijk met al die vrijheid, zo hoor je vaak. Altijd moeten we maar weer keuzes maken. En dan moeten het ook nog eens de goede keuzes zijn. Je moet precies weten wat je wil en dan strategisch handelen om je doelen te bereiken.Je moet alles eruit halen wat erin zit. Anders maak je geen schijn van kans om gelukkig te worden.

Onzin, zo betoogt filosoof Coen Simon. Als je goed nadenkt, kom je tot hele andere conclusies. In dit Broodje Filosofie daagt hij je uit om vragen te stellen bij ideeën die we maar al te vaak zonder enige reflectie voor waar aannemen.

Coen Simon (1972) is een van Nederlands meest gelezen filosofen. Hij schrijft regelmatig essays en columns voor o.a. Trouw, NRC en nrc.next. Het aantal gepubliceerde boeken van zijn hand loopt inmiddels al in de dubbele cijfers. Zijn laatste boek is net uitgekomen en heet: Filosoferen is makkelijker als je denkt. 

Visit the location's website here.