Broodje Filosofie: Hoezo, druk?

Recording: Broodje Filosofie: Hoezo, druk?

Driemaal per semester organiseert Studium Generale een Broodje Filosofie, waarbij we in de lunchpauze een korte en bondige filosofische bite behandelen.

Kom dus voor de Grote Levensvragen langs in de HIVE in de TU Library. En van filosofie krijg je honger, dus voor een broodje wordt gezorgd!

Hoezo, druk?

Wat zou je doen als je nog 1 dag te leven had? Zou je agenda er anders uitzien dan nu? Zou je het roer omgooien, op vakantie gaan? Al je geld in een keer uitgeven? Of gewoon doen wat je nu doet?
De Romeinse stoïcijn Seneca stelde zich dagelijks de vraag wat hij zou doen als dit zijn laatste dag was. Hij keek de dood in de ogen op dagelijkse basis. Om te bepalen wat belangrijk was. En daar leefde hij naar.
Emoties hadden daarin geen rol. Die vond hij alleen maar in de weg zitten en de verkeerde adviezen geven. Vindt gemoedsrust door je situatie te accepteren, vergeet onbelangrijke dingen en concentreer je op de essentie.

NRC Columnist Arjen van Veelen, de rust zelve en expert op dit terrein, laat ons zien hoe je je hoofd koel houdt door Seneca te bestuderen en toe te passen. Stay cool en geniet met mate.

Visit the location's website here.