Van Leeuwenhoeklezing: Protonentherapie in Delft

Recording: Van Leeuwenhoeklezing: Protonentherapie in Delft

Van Leeuwenhoeklezing – Technologie is overal

De Van Leeuwenhoeklezing is voor iedereen die meer wil weten over technologie en de TU Delft. Van kijkoperatie tot spoortunnel, van windmolen tot satelliet, technologie is overal. Bij de TU Delft onderzoeken, bedenken en ontwerpen we technologie. Zo beïnvloeden we ook uw dagelijks leven. Wilt u daar meer van weten?

Zondag 23 juni: Van Leeuwenhoeklezing met Lucas van Vliet en Bert Wolterbeek over protonentherapie, van 11.00-12.00 uur in het Science Centre TU Delft aan de Mijnbouwstraat 120. Toegang gratis. Als u na afloop van de lezing een bezoek wilt brengen aan het Science Centre, krijgt u korting op uw entreebewijs.

Protonentherapie in Delft – Tumoren te lijf met precisiebombardement

HollandPTC heeft al een omgevingsvergunning voor de bouw van een protonenkliniek op Technopolis en wacht nu nog op een Wbmv-vergunning, om wettelijk bijzonder medische verrichtingen te kunnen doen. Als die binnen is, kan de eerste protonenkliniek in Nederland gebouwd worden. Hoe werkt protonentherapie? Daarover gaat de Van Leeuwenhoeklezing op 23 juni aanstaande.

“Protonentherapie is een vorm van radiotherapie, maar kan veel preciezer en effectiever tumoren bestrijden dan de huidige radiotherapie – en met veel minder collateral damage.” TU Delft-hoogleraar Medical Imaging Lucas van Vliet, die samen met TU-hoogleraar Radiation Science & Technologies Bert Wolterbeek de Van Leeuwenhoeklezing verzorgt, legt uit waarom protonentherapie in opkomst is. “Het is heel goed inzetbaar tegen tumoren op moeilijk bereikbare plekken of tegen tumoren direct naast vitale organen. Altijd tegen tumoren die nog niet zijn uitgezaaid. De technologie voor de therapie is volwassen, maar kan tevens nog sterk verbeterd worden zodat meer patiënten hiervan kunnen profiteren. Het effect van de behandeling zal groter worden, als we kunnen zien waar de protonenbommen vallen en hoe de tumoren daarop reageren, en als we daar de bombardementen op kunnen bijstellen – tíjdens de behandeling. In een research & development-omgeving kan deze therapie naar een volgend level worden gebracht – zodat in de tijd bewegende tumoren eveneens kunnen worden bestreden. Het klinkt allemaal als een computerspel. Daar laat het zich ook mee vergelijken, maar het is er wel één op leven en dood.”

Geschikt

Als alle vergunningen rond zijn, duurt het naar verwachting nog 2 tot 3 jaar voordat de eerste behandelingen kunnen plaatsvinden in de protonenkliniek. Maar nu is al zeker dat de kliniek zal zijn volgeboekt. Van Vliet: “De kliniek kan jaarlijks 600 mensen behandelen – terwijl minimaal 2.400 mensen geïndiceerd zijn voor deze therapie.” Zou een academisch ziekenhuis niet een betere plek zijn voor protonentherapie? “Welnee. De meeste protonenklinieken in het buitenland bevinden zich niet in een ziekenhuisomgeving. Er zijn natuurlijk wel artsen in de kliniek aanwezig. Ook zijn het Erasmus MC en het Leids Universitair Medisch Centrum betrokken bij de kliniek, en we hebben ook nog het Reinier de Graaf Gasthuis ‘om de hoek’. De R&D-omgeving maakt Delft juist zo geschikt. Daarom is het goed als het naast de TU Delft komt.”

Meer weten over protonentherapie? Tijdens de Van Leeuwenhoeklezing op 23 juni wordt dat uitgelegd, met onder meer indrukwekkende films van een protonenprecisiebombardement.

Visit the location's website here.