De Volmaakte Mens: De Dood Uitgedaagd

Studium Generale organiseert samen met Lijm & Cultuur een aantal De Volmaakte Mens Meet Ups tijdens de Chaos aan de Schie. In de zesdelige Human/VPRO serie De Volmaakte Mens gaat schrijver en columnist Bas Heijne op zoek naar de toekomst van onze soort.

De Dood Uitgedaagd

In de derde Meet Up op woensdag 8 juli om 20:30 uur bekijken we verschillende spraakmakende fragmenten uit de aflevering “De Dood Uitgedaagd” en praten daar over door met:

– Jan Hoeijmakers, Geneticus, Eramsus MC
– Joost Gribnau, Celbioloog, Erasmus MC
– Bernhard Roelen, Stamcel onderzoeker, Universiteit Utrecht
– Hubertus Bahorie, Stadsfilosoof

In de toekomst zullen we met gemak in goede fysieke en mentale gezondheid 150 jaar oud worden. Misschien zelfs 1000 jaar. Zolang we de schade die ons lichaam vanaf de geboorte oploopt maar tijdig repareren, staat niets een eeuwig leven in de weg. Dat stelt biogerontoloog Aubrey de Grey. Bas Heijne vraagt zich af of hij wel eeuwig zou willen leven. Zou het leven niet doelloos worden? Of saai? Wetenschappers laten zich niet door de mogelijke nadelige gevolgen ervan weerhouden hun laboratoria in te duiken. De wetenschap daagt de dood uit. Maar wie willen we dat er wint?

De aflevering is terug te zien op de website van De Volmaakte Mens.

Over ‘De Volmaakte Mens’

Wereldwijd werken wetenschappers aan nieuwe technieken die onze ongemakken wegnemen, gebreken repareren en ons gezonder, slimmer, handiger en ouder maken. Maar wat gebeurt er met ons mens-zijn als ingrijpende technieken net zo vanzelfsprekend worden als een kunstgebit of steunkous? En als verbeteren net zo gewoon wordt als genezen? Hoe beïnvloedt dit onze samenleving?

In zes afleveringen trekt Bas Heijne langs laboratoria over de hele wereld, waar wetenschappers hem hun baanbrekende vindingen tonen. Met filosofen en andere denkers buigt Heijne zich over de ethische dilemma’s die deze ontwikkelingen met zich meebrengen. Wat zijn de maatschappelijke gevolgen als perfectie de norm wordt en imperfectie een keuze? Wie is verantwoordelijk voor de gevolgen van technologische ontwikkelingen? En worden we er meer of minder mens van?

Laat je inspireren en praat mee tijdens de Delftse Volmaakte Mens Meet Up. De toegang is gratis.

Chaos aan de Schie

De Volmaakte Mens Meet Ups worden mede georganiseerd in het kader van de 11e Chaos aan de Schie.

lijmenculturlogo

Visit the location's website here.