De Volmaakte Mens Meet Up – Sleutelen aan de ziel

Studium Generale organiseert samen met Lijm & Cultuur een aantal De Volmaakte Mens Meet Ups tijdens de Chaos aan de Schie. In de zesdelige Human/VPRO serie De Volmaakte Mens gaat schrijver en columnist Bas Heijne op zoek naar de toekomst van onze soort.

Sleutelen aan de Ziel

In de tweede Meet Up op woensdag 1 juli om 20:30 uur bekijken we verschillende spraakmakende fragmenten uit aflevering “Sleutelen aan de Ziel” en praten daar over door met:

– Thomas Niers, Psychiater
– John Molenaar, Klinisch Neuropsycholoog
– Hubertus Bahorie, Stadsfilosoof
– Partick van der Duin, Toekomstonderzoeker.

In de tweede Meet Up op woensdag 1 juli om 20:30 uur praten we door over de uitzending ‘Sleutelen aan de ziel’. We geloven graag dat we allemaal unieke persoonlijkheden zijn. Maar wat als dat beeld van wie we zijn, onze geliefde ‘ik’, louter een truc van het brein is? Volgens Heijne dwingt al onze nieuwe kennis over lichaam en geest ons een nieuw beeld te ontwikkelen van wat de essentie, de ziel, van de mens is. Een nieuw zelfbeeld waarmee we stevig in het leven kunnen staan, zonder dat we de harde biologische feiten over onszelf geweld aan doen.

De aflevering ‘Sleutelen aan de ziel’ is uitgezonden op woensdag 27 mei op NPO 2 en is terug te zien op http://www.vpro.nl/de-volmaakte-mens. Eerdere afleveringen zijn daar ook te vinden.

Over ‘De Volmaakte Mens’

Wereldwijd werken wetenschappers aan nieuwe technieken die onze ongemakken wegnemen, gebreken repareren en ons gezonder, slimmer, handiger en ouder maken. Maar wat gebeurt er met ons mens-zijn als ingrijpende technieken net zo vanzelfsprekend worden als een kunstgebit of steunkous? En als verbeteren net zo gewoon wordt als genezen? Hoe beïnvloedt dit onze samenleving?

In zes afleveringen trekt Bas Heijne langs laboratoria over de hele wereld, waar wetenschappers hem hun baanbrekende vindingen tonen. Met filosofen en andere denkers buigt Heijne zich over de ethische dilemma’s die deze ontwikkelingen met zich meebrengen. Wat zijn de maatschappelijke gevolgen als perfectie de norm wordt en imperfectie een keuze? Wie is verantwoordelijk voor de gevolgen van technologische ontwikkelingen? En worden we er meer of minder mens van?

Laat je inspireren en praat mee tijdens de Delftse Volmaakte Mens Meet Up. De toegang is gratis.

Chaos aan de Schie

De Volmaakte Mens Meet Ups worden mede georganiseerd in het kader van de 11e Chaos aan de Schie.

lijmenculturlogo

Visit the location's website here.