Grote Denkers: Epicurus, architect van het geluk

In het hart van de filosofie van Epicurus huist een simpele gedachte. Dat wij niet goed weten wat ons gelukkig maakt. Mensen hebben altijd in de filosofie gezocht naar het geheim van het geluk.

Maar weinig filosofen hebben meer praktisch toepasbare en relevante antwoorden gegeven dan Epicurus. Hij beweerde dat we allemaal een manier konden vinden om gelukkig te zijn. Het probleem is echter dat wij dit geluk op de verkeerde plek en in de verkeerde richting zoeken. Wat we willen is iets anders dan wat we nodig hebben om gelukkig te zijn.

Al in zijn eigen tijd had deze intrigerende filosoof te maken met misverstanden omtrent zijn ideeën.  Epicurus shockeerde vele van zijn medefilosofen met zijn ‘hedonisme’, een filosofie gericht op het optimaliseren van het eigen geluk en door zijn befaamde uitspraken zoals ‘Genot is het hoogste goed!’.

Deze avond volgt Silvia Benschop (filosoof) de gedachtegang van Epicurus, via zijn omzwervingen rond de Middellandse Zee naar zijn tuin in Athene. Van zijn natuurwetenschappelijke kijk op de wereld tot aan de (levens)kunst van het genieten.

Visit the location's website here.