Het Filosofisch Café: De honderd-en-nog-wat identiteiten van Nederland

Recording: Het Filosofisch Café: De honderd-en-nog-wat identiteiten van Nederland

Het Filosofisch Café

Hoe kan filosofie ons leren meer te genieten van het leven? Waarom werkt meditatie en hoe dan? Hoe kan filosofie ons helpen om moeilijke onderwerpen zoals de dood te duiden? Tijdens Het Filosofisch Café duiken we op een laagdrempelige manier in maatschappelijke en wetenschappelijke vraagstukken om die te duiden vanuit de filosofie. Verrijk je geest en verbreed je horizon met nieuwe inzichten en onverwachte perspectieven. Maandelijks organiseert Studium Generale TU Delft samen met Theater de Veste een editie in het Theatercafé met afwisselend lezingen, gesprekken, interviews, films, dans, muziek of theater.

De honderd-en-nog-wat identiteiten van Nederland

In Nederland opgroeien betekent opgroeien tussen honderden culturen. In onze steeds diversere maatschappij groeien de verschillende perspectieven op wie je bent en waar je thuishoort. Het lijkt een lastige opgave om één nationaal gevoel uit te dragen. Je bent Delftenaar, Rotterdammer, Surinaams, yup, van Zuid of van Noord. De Nederlandse identiteit, bestaat die wel?

In dit Filosofisch Café kijken we met o.a. antropoloog en schrijver Sinan Çankaya (Vrije Universiteit Amsterdam, de Correspondent) naar hoe je je eigen identiteit vormt in de multiculturele samenleving, wanneer je jezelf daarin thuis voelt en of een collectieve identiteit nog mogelijk is.

Sprekers

Sinan Çankaya (1982) is cultureel antropoloog aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Dit jaar verscheen zijn veelbesproken boek ‘Mijn ontelbare identiteiten’ over zijn worsteling met het opgroeien in Nederland als kind van Turkse arbeidsmigranten. Foto: Martijn Gijsbertsen

Emma Lesuis (1988) is storyteller, schrijver en filmmaker. Haar werk was te zien op Canvas, NPO, Oerol, De Correspondent, Brainwash en verscheidene festivals. In haar werk komt de zoektocht naar haar identiteit geregeld terug.

Amira al Rawi is een jonge danseres die zich ontwikkeld heeft als een bijzondere choreografe met een eigen verhaal. In haar streven om danseres te worden heeft zij veel obstakels overwonnen. Amira’s stijl is geworteld in de urban dans met invloeden van voguing en waacking. Haar voorstellingen hebben een persoonlijke invalshoek en zijn geënt op wat zij om zich heen ziet. In 2017 maakt Amira haar eerste voorstelling Bouie. Hierna volgde Nadia, Amira’s eerste solovoorstelling.

Shula Tas is programmamaker, interviewer en schrijver. Ze werkt(e) met onder andere Paradiso, de Rode Hoed, Brandpunt+, BKB en ROSE Stories en schrijft haar debuutroman bij Uitgeverij Podium. Shula kan zich net zo goed verliezen in scherpe observaties als in (meer en minder) succesvolle woordgrappen. www.shulatas.nl

Een programma van Studium Generale TU Delft en Theater de Veste. Vanuit de filosofie duiden we, op een laagdrempelige manier, maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen.

Visit the location's website here.