Recording: Het Filosofisch Café: Wees Ongelukkig!
Wie durft er radicaal eerlijk te zijn? Durf je te zeggen dat je niet lekker in je vel zit? Dat je het leven eigenlijk niet zo leuk vindt? Zonder het gauw te relativeren, weg te wuiven of te lachen?
In de hectiek van alledag is er weinig ruimte voor negatieve gevoelens en minder rooskleurige verhalen. Liever praten we over ons gescoorde doelpunt, gezellige weekend of behaalde diploma. Geluk is ons streven en het liefst laten we zien dat we goed op weg zijn. Maar niemand is altijd vrolijk en ongelukkige perioden kunnen we niet altijd vermijden. Waarom durven we onze minder geslaagde momenten niet te laten zien?
In dit Filosofisch Café alle aandacht voor de keerzijde van onze queeste naar geluk. Een tegengif tegen alle positiviteitsgoeroes en succesdoctrines. Wat gebeurt er als we het alleen hebben over onze successen en positieve ervaringen en de negatieve wegmoffelen? Waarom, en hoe, moeten we meer ruimte maken voor het onsuccesvolle verhaal?
Nowelle Barnhoorn is schrijver, journalist en coach. Jarenlang worstelde ze met een burn-out en een depressie. Ze probeerde van alles om zich beter te voelen, maar wat uiteindelijk hielp was accepteren dat je slecht voelen er ook bij hoort. Hierover schreef ze openhartig in haar boek ‘Dwars Door het Donker’. Eerdere titels van haar hand zijn ‘Schemerdieren’ en ‘De Tweelingparadox’.
Dennis de Gruijter is filosoof, docent, schrijver en Stoïsch consulent (www.doendoordenken.nl) . Hij verzorgt cursussen, workshops en lezingen over het Stoïcisme en is de drijvende kracht achter de jaarlijkse Stoïcijnse Week. Op het moment werkt hij aan een boek over Stoïsche deugdethiek in organisaties.
Sanne Lansbergen is GZ-psycholoog en praktijkeigenaar van Lijn 1 Psychologenpraktijk in Delft.
Haar specialisme en grootste inspiratiebron is Acceptance and Commitment Therapy (ACT) , waarbij het aanvaarden van emoties, gedachten en lichamelijke klachten centraal staat.
Een programma van Studium Generale TU Delft en Theater de Veste. Vanuit de filosofie duiden we, op eenlaagdrempelige manier, maatschappelijke en wetenschappelijke ontwikkelingen.