Gratis en vrij toegankelijk
Het Reactor Instituut Delft (RID), met zijn karakteristieke koepel, in het zuiden van de TU Delft campus, is hét kenniscentrum voor straling in Nederland. Binnen het RID vindt onderzoek plaats aan- en met behulp van straling en wordt beroeps- en academisch onderwijs op stralingsgebied gegeven. Het RID is één van de ca. 250 onderzoeksreactoren wereldwijd, en daarvan een van de weinige die door het International Atomic Energy Agency (IAEA) in Wenen officieel tot collaborative center is benoemd.
Het RID onderzoek, waarin neutronen, bestralingsfaciliteiten en bundelinstrumenten centraal staan, is met name gericht op gezondheid en energie. Het RID ontwikkelt produktiewijzen voor nieuwe radioisotopen voor medisch gebruik in ziekenhuizen (zowel diagnostiek als therapie), alsook nieuwe diagnostische instrumentatie. Het onderzoek op energiegebied is met name gericht op (nieuwe) materialen, zoals batterijen en magnetocalorische materialen.
De lezing gaat in op zowel het onderwijs- als het onderzoek van het RID, en plaatst dit in de context van drie grote aandachtspunten:
De spilfunktie van het RID in de TU Delft bijdrage aan het HollandPTC centrum voor protonentherapie;
De portaalfunktie van het RID voor de Nederlandse bijdrage aan de European Spallation Source (ESS, in aanbouw in Lund in Zweden);
De veranderingen in de RID infrastructuur die nieuwe onderzoekskansen moeten geven in diverse wetenschappelijke domeinen (het RID OYSTER programma).