Joris Luyendijk: Dit Kan Niet Waar Zijn

Recording: Joris Luyendijk: Dit Kan Niet Waar Zijn

Over de Bom in het Hart van onze Samenleving.

De financiële wereld blijkt geen ver-van-je-bed-show. De financiële wereld is het bed zelf. En toen op 15 september 2008 de Amerikaanse bank Lehman Brothers failliet ging, stortte dat bed op een haar na in. Bankiers in de City hamsterden voedsel, zetten hun geld om in goud, of bereidden de evacuatie van hun kinderen naar het platteland voor.

Joris Luyendijk zat twee jaar lang ondergedompeld in deze wereld. Aan het begin wist hij er net zoveel van als de gemiddelde burger, namelijk bijna niks. Stap voor stap lieten insiders hem – met gevaar voor hun eigen baan – zien hoe de financiële wereld in elkaar zit.

Zijn bankiers monsters? Is hebzucht het probleem? En veel belangrijker: kan het weer gebeuren? Zijn de diepere oorzaken van de crash van 2008 weggenomen, of is de financiële wereld nog altijd een tijdbom in het hart van onze samenleving?

Joris Luyendijk is journalist en schrijver. Tussen 1998 en 2003 woonde hij achtereenvolgens in Cairo, Beiroet en bezet Oost-Jeruzalem, waar hij werkte voor de Volkskrant, NRC Handelsblad, het Radio 1 Journaal en het NOS Journaal. Bekende boeken van hem zijn o.a. ‘Een goede man slaat soms zijn vrouw’ (1998) en ‘Het zijn net mensen’ (2006). Joris Luyendijk woont sinds mei 2011 in Londen waar hij voor The Guardian een blog bijhoudt over de financiële wereld in Londen: http://www.guardian.co.uk/commentisfree/joris-luyendijk-banking-blog

Gratis en vrij toegankelijk. Aanmelden is niet nodig maar vol is vol, dus wees op tijd.

Visit the location's website here.