Recording: Van Leeuwenhoeklezing: Materiaal, repareer uzelf!
Natuurlijke objecten, zoals het menselijk lichaam en bomen en planten, gaan meestal verrassend lang mee, niet omdat het materiaal zo sterk is, maar omdat natuurlijke materialen (soms) het vermogen hebben om schade spontaan te laten verdwijnen. Als we een been breken, of een diepe kras oplopen op onze huid, dan start het reparatieproces vanzelf en als we het herstel maar voldoende tijd geven, dan verdwijnt de schade geheel. Technische materialen zijn veel sterker dan natuurlijke materialen, maar als die beschadigd raken, wordt de schade alleen maar groter. Sinds 2004 wordt aan de TU Delft onderzoek gedaan hoe we technische materialen zo kunnen herontwerpen dat ze zowel sterk zijn als zichzelf kunnen repareren. We zijn er inmiddels al heel ver mee en in de lezing laten we verschillende materialen (autolakken, beton, staal, asfalt, vliegtuigmotoren) de revue passeren. Delft en daarmee Nederland is een van de wereldleiders op dit gebied.
Van Leeuwenhoeklezing – Technologie is overal
De Van Leeuwenhoeklezing is voor iedereen die meer wil weten over technologie en de TU Delft. Van kijkoperatie tot spoortunnel, van windmolen tot satelliet, technologie is overal. Bij de TU Delft onderzoeken, bedenken en ontwerpen we technologie. Zo beïnvloeden we ook uw dagelijks leven. Wilt u daar meer van weten?
Zondag 17 september 2017, 11.00-12.00 uur in het Science Centre TU Delft aan de Mijnbouwstraat 120. Toegang gratis. Als u na afloop van de lezing een bezoek wilt brengen aan het Science Centre, krijgt u korting op uw entreebewijs.