Dat Westerse wetenschappers en ingenieurs techniek brengen naar mensen in ontwikkelingslanden is niet nieuw. Al decennia wordt met de beste bedoelingen gewerkt aan voorzieningen als schoon drinkwater, betaalbare energie en goede gezondheidszorg. Maar vaak blijft het eenrichtingsverkeer, meer gericht op ‘helpen’ dan op het daadwerkelijk oplossen van de lokale problemen. Met als resultaat dure high-tech apparatuur die kapot of zelfs ongebruikt op de plank blijft liggen.
De wetenschappers van het TU Delft | Global Initiative pakken het anders aan. Zij bepalen eerst samen met lokale mensen wat het probleem eigenlijk is en werken vervolgens samen aan wel passende technologie of producten waar ook echt een vraag naar is. Dat vraagt wel een omslag van de wetenschapper zelf. Nemen we voorgoed afscheid van de techniek-brengende ‘safari-wetenschapper’? En wat betekent dit voor het Westen: komt de echte innovatie straks uit de zogeheten ‘ontwikkelingslanden’?
Ook dit seizoen zetten we samen met de TU Delft weer verschillende professoren op het podium. Elke spreker geeft een kort mini-college en u wordt bijgepraat over de huidige stand van zaken rondom het onderwerp van de avond. Dit programma maken wij in nauwe samenwerking met de TU Delft. Het programma is tevens onderdeel van Betabalie Delft. Presentator van de avond is René M. Broeders.
Programma
Mini-college – Nick van de Giesen
20.000 weerstations in Afrika – professor Nick van de Giesen
In 9 Afrikaanse landen, waaronder Ghana en Nigeria, staan honderden goedkope weerstations van het TAHMO project (Trans-African Hydro-Meteorological Observatory) van professor Nick van de Giesen en collega’s. Ze zijn er gekomen in samenwerking met lokale boeren, scholen en bedrijven. Waarom? Om te meten en bij te houden wanneer en hoeveel het regent; informatie die nu nog ontbreekt. Nuttig voor het verbouwen van eten voor de inwoners zelf, maar ook een goede voorbereiding op de toekomst van Afrika als graanschuur van de wereld.
Lees het verhaal over Nick van de Giesen en TAHMO: http://globalstories.tudelft.nl/story/nick-van-de-giesen/
Mini-college – Jenny Dankelman
Veilige en betaalbare instrumenten voor wereldwijd toegankelijke chirurgie
Chirurgische instrumenten die vanuit het Westen naar bijvoorbeeld Afrika worden gestuurd, zijn vaak duur en ingewikkeld. En als er een onderdeel kapot gaat, is er niemand die het kan vervangen of repareren. Professor Jenny Dankelman ontwikkelt samen met lokale ziekenhuizen in Kenya veilige, betaalbare en eenvoudigere instrumenten, geschikt voor gebruik in situaties waar weinig voorzieningen zijn.
Lees het verhaal over Jenny Dankelman: http://globalstories.tudelft.nl/story/jenny-dankelman/
PhD Pitch – Kenny Meesters
Thunderbirds are go….
Bij (natuur)rampen als de aardbeving en tsunami in Sulawesi komen internationale reddingsteams in actie om te helpen. Zij vliegen als rasechte Thunderbirds in en ook weer snel uit als het eerste reddingswerk is gedaan. De vraag is hoe goed dit werkt. We weten dat slachtoffers het best zijn geholpen met kennis, kunde en vooral mensen uit de eigen gemeenschap. Wat kunnen wetenschappers van hen leren? Promovendus Kenny Meesters van het HumTechLab van de TU Delft laat aan de hand van concrete voorbeelden zien hoe internationale hulpverlening werkt en hoe de lessen daaruit zijn in te passen in de wetenschap.
PhD Pitch – Yask Kulshreshtha
Betaalbare huizen bouwen met lokaal bio-afval
Traditioneel leven mensen op het Indiase platteland in zogeheten ‘mud houses’: huizen gemaakt met een mengsel van klei, zand en slib. Alleen: dit materiaal is niet waterbestendig. Promovendus Yask Kulshreshtha, zelf ook uit India, werkt aan een recept waarmee bewoners hun huizen niet na ieder regenseizoen opnieuw hoeven te pleisteren.
Lees het verhaal van Yask Kulshreshtha: http://globalstories.tudelft.nl/story/yask-kulshreshtha/