Theater De Veste Theatercafé / Asvest 1, 2611 PK Delft
Een avond waarin niets vaststaat en van alles kan gebeuren!
De TU Delft bestaat 175 jaar en viert dit onder de noemer ‘Technology for Life’. Een zeer goede reden om Rector Magnificus Karel Luyben als gast uit te nodigen voor ‘Professoren in de theaterarena’.
In deze editie onderzoeken we de mogelijkheden en risico’s van CRISPR technologie. Is het inderdaad ‘een sciencefiction-achtige techniek’ om DNA te veranderen? En moeten we deze nieuwe technieken snel omarmen of is ze gevaarlijk in handen van een middelbare scholier?
Karel Luyben geeft een algemene introductie en vervolgens zal professor Sjoerd Repping dieper ingaan op de CRISPR technologie, terwijl professor Maartje Schermer de ethische aspecten van deze nieuwe technologie onder de loep neemt. De host van deze nu al spraakmakende bijeenkomst is cabaretier, columnist en de TU docent Jasper van Kuijk. Vakkundig voelt hij de sprekers aan de tand en daagt ze uit tot discussie. En geeft ruimte aan al uw vragen.
Over de sprekers
Prof. Ir. Karel Luyben is sinds januari 2010 Rector Magnificus van de TU Delft. Hij studeerde Scheikundige Technologie aan de TU Eindhoven. In 1983 werd hij hoogleraar Bioprocestechnologie aan de TU Delft en stond aan de wieg van de gezamenlijke biotechnologische activiteiten met de Universiteit Leiden. Van april 1998 tot zijn benoeming als rector was Luyben decaan van de faculteit Technische Natuurwetenschappen aan de TU Delft. In zijn jaren als hoogleraar hadden zijn werkzaamheden een internationaal karakter. Als rector – en daarvoor als decaan – ligt zijn werkterrein nu meer in Delft. Toch blijft zijn blik naar buiten gericht: de TU Delft moet een ‘truly international’ universiteit worden, met een aantrekkelijk masteraanbod voor internationale studenten. Kwaliteit staat daarbij voorop.
In 2012 werd Karel Luyben benoemd tot president-elect van CESAER (the Conference of European Schools for Advanced Engineering Education and Research). Sinds januari 2014 is hij president van CESAER en is hij herkozen tot 2018. Karel Luyben is in 2016 toegetreden tot de Europese adviesgroep Open Science Policy Platform (OSPP). OSPP adviseert over het verder ontwikkelen en implementeren van open wetenschapsbeleid teneinde de kwaliteit en de impact van de Europese wetenschap te verbeteren.Prof. dr. Maartje Schermer is opgeleid als arts en filosofe en gepromoveerd in de medische ethiek op het thema ‘autonomie van patiënten’. Sinds 2003 werkt zij bij het ErasmusMC, waar ze onderwijs geeft en onderzoek doet op het terrein van medische ethiek, bio-ethiek, en filosofie van de geneeskunde. Sinds 2011 is zij bijzonder hoogleraar namens stichting Civis Mundi. Haar onderzoek richt zich op ilosofische en ethische vragen rond mensverbetering, neurotechnologie en (commerciële) genetische- en gezondheidstests.
Prof.dr. Sjoerd Repping (Hoogleraar UvA/Hoofd Centrum van voorplantingsgeneeskunde AMC) is een internationaal toponderzoeker op het gebied van de humane voortplantingsgeneeskunde. Tevens is hij met verve aanwezig in het maatschappelijke debat over nieuwe vruchtbaarheidstechnieken en toepassingen van stamcellen, en ook in die zin een rolmodel voor een nieuwe generatie jonge onderzoekers.
In nauwe samenwerking met de TU Delft en de universiteiten van Leiden en Rotterdam zetten wij in een theatrale setting steeds drie spraakmakende hoogleraren op het podium rondom een actueel thema.Deze onderwerpen worden van verschillende kanten belicht, vanuit de harde wetenschap en/of maatschappelijke en ethische hoek. In een magazine-achtig format met korte colleges, stand-up colums wordt u bijgepraat en doet u mee in de discussie. Houd voor de actuele line-up van sprekers onze website in de gaten.Locatie: Theatercafé
Volgende editie op dinsdag 28 maart 2017 – 20.30 uur