Jonge wetenschappers dagen elkaar uit op het podium. Wie heeft het beste onderzoek? Presentator René M. Broeders opent de avond en loopt het actuele nieuws uit de wetenschap door. De ScienceBattle heeft een jury nodig, het publiek speelt bij deze jurering de grootste rol. De promovendi worden één voor één voorgesteld, waarbij je een korte inkijk in het dagelijkse onderzoeksleven van de wetenschapper krijgt. Daarna vertellen ze in 10 minuten hun verhaal. Boeiend. Verrassend. Docerend. Onthullend. Maar nooit in Abacradabra, nee, altijd in gewone mensentaal. Voor 7,50 ben je erbij!
Met deze keer:
-We kennen allemaal wel de beelden van de deeltjesversneller in Genève, de 27 kilometer lange ondergrondse tunnel waar men deeltjes laat botsen. Remco Castelijn (Radboud Universiteit Nijmegen) doet er onderzoek en probeert te ontrafelen hoe tijd en ruimte onvoorstelbare waardes aannemen.
– Sjon Hartman is bioloog (Universiteit Utrecht) en ontdekte al tijdens zijn master-opleiding hoe planten ‘voelen’ dat ze onder water staan. Dat wist tot dan toe niemand op de wereld. Nu doet hij verder onderzoek naar dit mechanisme. Dat is best handig omdat ieder jaar ongeveer een kwart van onze aarde overstroomt. Daarbij leggen veel planten het loodje die belangrijk zijn voor ons voedsel. Sjon gaat ze redden.
-Uitbehandelde kankerpatiënten hebben heel soms de mogelijkheid om mee te werken aan een test met nieuwe medicijnen. Florence Atrafi (ErasmusMC) doet onderzoek naar deze laatste strohalm. Wat is de juiste dosering? Wat kunnen we nog leren over deze ingewikkelde ziekte? En vooral: helpt het?
-Hoe werken gezonde hersenen? Bij onze geboorte hebben hersenen al bijna 100 miljard zenuwcellen. Er zijn hersencellen met uitlopers van wel een meter lang. Ook naar het uiteinde daarvan moet voedsel worden getransporteerd. Dieudonnée Van de Willige (Universiteit Utrecht) zag dat er binnen de cel een soort hele kleine mannetjes zijn die daar voor zorgen. Met voetjes!