Science Café Den Haag – Toekomst

Recording: Science Café Den Haag – Toekomst

PROGRAMMA:

19.30 uur  Inloop
20.00 uur Welkom door Eveline van Rijswijk
20.05 uur Marten Engelse: Kunnen we in de toekomst complete transplantatieorganen maken in het lab?
20.20 uur Sophie van der Zee: Hoe kunnen we in de toekomst nog beter leugens, fraude en ander bedrog detecteren?
20.35 uur Koen Hindriks: Hoe zorgen we ervoor dat robots jou in de toekomst zo goed mogelijk begrijpen?
20.50 uur Gesprek onder leiding van Eveline van Rijswijk
21.15 uur Borrel

Voor wie is het Science Café Den Haag?
Iedereen die nieuwsgierig is naar de laatste wetenschappelijke inzichten is van harte welkom. Toegang is altijd gratis.Meld je wel even aan via www.sciencecafedenhaag.nl

Kunnen we in de toekomst complete transplantatieorganen maken in het lab?  – Marten Engelse (LUMC)
Stel, je hebt diabetes type 1. Je insulineproducerende cellen functioneren dan niet meer. Zouden we die cellen niet gewoon kunnen vervangen voor nieuwe cellen, zodat je niet langer chronisch patiënt bent? De sleutel hiertoe zijn stamcellen, die je kunt herprogrammeren tot precies die cellen die bij iemand die ziek is niet meer goed functioneren.
Maar wat als je niet alleen gebaat bent bij transplantatie van cellen, maar zelfs een compleet nieuw orgaan nodig hebt?

Marten Engelse (LUMC) neemt je tijdens het Science Café mee in het verhaal van stamcel tot aan het maken van een compleet transplantatieorgaan.  Hoe ver zijn we hiermee? En welke (grote) hordes moeten nog genomen worden?

Hoe kunnen we in de toekomst nog beter leugens, fraude en ander bedrog detecteren? – Sophie van der Zee (EUR)
Leugens: ze komen in alle soorten en maten. Van alledaagse leugentjes tot aan de leugens van criminelen en terroristen, waardoor zelfs levens op het spel kunnen staan.

Sophie van der Zee (Erasmus Universiteit) kijkt vanuit de psychologie en computerwetenschap naar leugens en onderscheidt maar liefst vijf manieren waarop je leugens kunt detecteren. Maar hoe werken die methodes? En hoe betrouwbaar zijn ze?

En, ook niet onbelangrijk: hoever willen we gaan we bij het achterhalen van leugens, fraude en bedrog?

Hoe zorgen we ervoor dat robots jou in de toekomst zo goed mogelijk begrijpen? – Koen Hindriks (VU & TUDelft)
Als je met een mens een gesprek voert, is het wel zo fijn als die persoon jou begrijpt – en anders tenminste doet of hij je begrijpt.  Maar wat gebeurt er als jij praat tegen bijvoorbeeld je nieuwe Google Home, je auto, je telefoon of in de toekomst misschien wel robots in andere vormen en maten. Hoe begrijpt een robot dan wat jij bedoelt? En als hij het in eerste instantie niet begrijpt, hoe leert jouw robot dan wat je wel bedoelt? En kun je met robot Sophia – die afgelopen jaar groot in het nieuws kwam – een beter gesprek voeren dan met Siri op je telefoon?

Koen Hindriks (VU & TUDelft) legt je tijdens het Science Café uit wat we nu al kunnen op het gebied van communicatie met robots, welke ontwikkelingen eraan komen en welke van jouw verwachtingen je misschien (voorlopig) beter bij de prullenbak kunt zetten.

Wat is Science Café Den Haag?
Tijdens het Science Café Den Haag vertellen drie bevlogen wetenschappers op een inspirerende en laagdrempelige manier in een kort college over een boeiend vraagstuk uit hun vakgebied. Per avond staat één thema centraal, waarover wetenschappers vanuit verschillende invalshoeken vertellen. Vervolgens heb je als bezoeker de kans om vragen te stellen en met elkaar in discussie te gaan. Science Café Den Haag vindt plaats op wisselende plekken in Den Haag, de locatie wordt ruim van tevoren op de website bekend gemaakt.  Voorafgaand en na afloop van het programma kun je een drankje halen.

 

 

Visit the location's website here.