Slavernijgeschiedenis van Nederland: Herinneringscultuur & Hedendaagse impact

Recording: Slavernijgeschiedenis van Nederland: Herinneringscultuur & Hedendaagse impact

Registratie via Theater de Veste

Na een eeuw van relatieve stilte rondom de slavernijgeschiedenis van Nederland, is er met name in het afgelopen decennium een enorme groei in aandacht voor het onderwerp gekomen. Studium Generale brengt in samenwerking met Theater de Veste een serie van vijf lezingen over het slavernij- en koloniaal verleden van Nederland.

In 2002 vindt de installatie van een nationaal monument voor het slavernijverleden plaats en in 2007 wordt het onderwerp in de Nederlandse canon opgenomen. In de afgelopen jaren is het werk van onderzoekers, activisten en kunstenaars die hier al jaren aandacht aan besteden, meer gemeengoed aan het worden. Toch blijft de algemene kennis op dit gebied achter, mede door de gebrekkige aandacht in het onderwijs voor deze verhalen.

De vijfde en laatste lezing in deze reeks is van Nancy Jouwe over de Herinneringscultuur & Hedendaagse impact van de slavernij.

Over de spreker
Nancy Jouwe (1967) is cultuurhistoricus en werkt als freelance onderzoeker, publiek spreker, publicist en docent. Ze doceert bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en doet onderzoek voor het publieksgeschiedenisproject Mapping Slavery. Ze (co-)publiceerde diverse artikelen en zeven boeken over postkoloniale culturele en sociale bewegingen en de Nederlandse slavernijgeschiedenis, o.a. Gids Slavernijverleden Nederland (LM Publishers, 2019), De slavernij in Oost en West. Het Amsterdam Onderzoek (Spectrum, 2020) en Gendered Empire (Verloren, 2020). Ze is voorzitter van BAK, Basis voor Actuele Kunst te Utrecht en duovoorzitter van Mama Cash, fonds voor vrouwen.

Bezoek ons met een coronatoegangsbewijs

Om voorstellingen in Theater de Veste te bezoeken heb je een geldig coronatoegangsbewijs nodig. Dit is een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, of een vaccinatiebewijs of een bewijs dat je hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dien je in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Lees meer…

Visit the location's website here.