Recording: Van Leeuwenhoeklezing: Delft (z)onder water
Technologie is overal
Van kijkoperatie tot spoortunnel, van windmolen tot satelliet, technologie is overal. Bij de TU Delft onderzoeken, bedenken en ontwerpen we technologie. Zo beïnvloeden we ook uw dagelijks leven. Wilt u daar meer van weten?
Van Leeuwenhoeklezing
De Van Leeuwenhoeklezing is voor iedereen die meer wil weten over technologie en de TU Delft. De lezing van prof. Han Vrijling en prof. Theo Toonen op zondag 24 juni 2012 is de vierde in een reeks. De lezingen vinden altijd plaats op een zondag van 11.00 uur tot 12.00 uur in het Science Centre TU Delft, Mijnbouwstraat 120, Delft. De toegang is gratis. Als u na afloop van de lezing een bezoek wilt brengen aan het Science Centre krijgt u korting op uw entreebewijs.
Delft (z)onder water : voorkomen of genezen?
Delft (z)onder water – de Van Leeuwenhoeklezing van 24 juni aanstaande gaat onder meer over hoe het Rijk wil voorkomen dat de kwaliteit van de dijken steeds vaker wordt afgekeurd… Dijken beschermen Nederland al eeuwenlang tegen het water. Daarnaast zijn er ook ‘meerlaagse’ veiligheidsplannen om de gevaren van water te keren. Dus we kunnen veilig slapen? Dijkspecialist Han Vrijling van de TU Delft ligt er eerder wakker van. Hij houdt op 24 juni, samen met Theo Toonen de Van Leeuwenhoeklezing en vertelt waarom we er niet gerust op moeten zijn.
Eerst 1 op 5, toen 1 op 4, nu 1 op 3, straks…?
“Vijftien jaar geleden is besloten de dijken elke vijf jaar te toetsen. De eerste toets: één op de vijf dijken werd afgekeurd. Eén op de vier werd afgekeurd in de tweede toets en één op de drie kreeg een onvoldoende in de laatste toets. En wat is nu de oplossing: om te voorkomen dat dijken worden afgekeurd, gaan we niet meer elke vijf jaar toetsen. Het doet me denken aan een scholier die dolgraag de nieuwe Einstein wil worden. Hij heeft alleen één probleem: een onvoldoende voor natuurkunde. Zijn oplossing: natuurkunde-examens afschaffen.”
Bovenwoningen
Ook het idee voor een ‘meerlaagse’ veiligheid tegen het water kan Vrijling niet bekoren. “Het Rijk wil Nederland beschermen tegen overstromingen door slim met de ruimtelijke ordening om te gaan. Door alleen bovenwoningen te bouwen kennelijk, of niet meer te bouwen in laaggelegen delen van Nederland. Hallo! Er zijn al laaggelegen delen bebouwd! En als het mis gaat, wordt uit oogpunt van de meerlaagse veiligheid evacuatie geregeld, of roept het Nederland op: ‘Mensen, verzeker u tegen overstromingen.’ Alsof je het daarmee droog houdt…”
APK
Wat moet er wél gebeuren om Delft zonder water te houden? Vrijling: “Gewoon de dijken goed onderhouden en afgekeurde dijken herstellen. Leer van New Orleans. Dat is 5 jaar geleden overstroomd. De stad kampt nog steeds met de gevolgen daarvan. In 1953 is het in Nederland een keer goed fout gegaan. We moeten de dijken, en daarmee onze naam hoog houden. De wereld kijkt naar Nederland als het gaat om de strijd tegen water. Maar zoals we nu ons land beschermen – ik bedoel: als je auto niet door de APK komt, krijg je een bekeuring als je er toch mee rijdt. Ik denk niet dat je ermee weg komt door te zeggen: ach, dat komt omdat mijn auto te vaak APK-gekeurd wordt, dat moet gewoon minder vaak. Maar dat is precies wat het Rijk nu beweert over de dijkentoets. Daar mag het niet mee wegkomen. Als we nu goedkoop gaan doen, kan dat wel eens heel duur uitpakken.”
Zondag 24 juni, 11.00-12.00 uur: Delft (z)onder water; Van Leeuwenhoeklezing door de professoren Han Vrijling en Theo Toonen. Science Centre, Mijnbouwstraat 120. Gratis. Als u na afloop van de lezing een bezoek wilt brengen aan het Science Centre, krijgt u korting op uw entreebewijs.
Deze lezingenreeks wordt georganiseerd in samenwerking met de Gemeente Delft.