Recording: Wetenschap voor iedereen
Gratis en vrij toegankelijk.
Wetenschappers en anderen moeten gemakkelijker gebruik kunnen maken van gegevens voortkomend uit de wetenschap, vindt een steeds grotere groep onderzoekers van verschillende universiteiten. Big data moeten straks vooral FAIR (findable, accessible, interoperable and re-usable) DATA zijn.
Moeten we ons zorgen maken over de openheid en reproduceerbaarheid van de wetenschap? Wat betekent het dat de hoeveelheid data elke paar jaar verdubbelt? Hoe gaan we om met al die data? Kunnen we dat nog wel bevatten? En wat kunnen computers met al die data doen en hoe wenselijk is dat?
Gaat ‘Open Science’ deze belofte waarmaken? Het gratis en voor iedereen toegankelijk maken van de resultaten van publiek gefinancierd onderzoek betekent niet alleen een efficiëntieslag voor vervolg onderzoek, maar ook dat de reproduceerbaarheid en daarmee de betrouwbaarheid toeneemt. Als daarnaast de data uit het ene onderzoek eenvoudiger te combineren is met andere onderzoeksdata, levert dat een versterking van de innovatiekracht op. Kortom zal de impact van Open Science veel groter zijn dan nu veelal wordt vermoed?
Karel Luyben, sinds begin dit jaar rector magnificus emeritus van de TU Delft, is in 2016 toegetreden tot de Europese adviesgroep Open Science Policy Platform (OSPP). OSPP adviseert over het verder ontwikkelen en implementeren van open wetenschapsbeleid teneinde de kwaliteit en de impact van de Europese wetenschap te verbeteren.