40-stemmige muziek: Spem in Alium

Toegangsprijs  € 22,50 / € 15,00 (studenten)
Voorverkoop tevens via muziekhandel Van Buytene, Binnenwatersloot 16 te Delft.

Het is een van de wereldwonderen uit de muziekliteratuur: Spem in Alium nunquam habui – nooit heb ik in een ander mijn hoop gehad [dan in U, Heer] – van de Engelse componist Thomas Tallis (c.1505-1585). Een spektakelstuk uit de Renaissance. De live uitvoering is nog altijd de enige manier om de diepgang van dit stuk te ervaren, immers twee boxen kunnen nooit de imposante ruimtelijke werking van de afzonderlijke 40 stemmen – 8, vijfstemmige koren – overbrengen. Hoewel dat van tijd tot tijd wordt geprobeerd:  Artikel in NRC

Tallis schreef het stuk naar verluid ergens tussen 1570-73, mogelijk om zijn positie aan het hof van Elisabeth I te verkrijgen of ter gelegenheid van haar 40ste verjaardag.

De Oude Kerk in Delft, de meest monumentale kerk in Delft en zelfs een van de grootste in Nederland, is op zaterdag 24 september het decor van Engelse Renaissance muziek uit de zestiende eeuw. Uitgevoerd door acht koren uit Brabant en het koor van het Delftse Krishna Musica, als onderdeel van een tournee t.g.v. het 90-jarige bestaan van het Sacramentskoor uit Breda, zal Spem in Alium twee maal klinken. Waarom twee maal? Wel, de kans dat je deze muziek nog een keer live hoort in je leven is niet zo heel groot. Bovendien heeft de grootsheid en ruimtelijkheid van de muziek de neiging om je de eerste keer te overdonderen. Je oren zijn dus blij met een herhaling.

De koren zijn ook allemaal afzonderlijk te horen met muziek uit dezelfde tijd. Op deze wijze valt er dus veel te genieten bij dit unieke concert.

Kaarten kunnen al worden besteld via:

http://www.speminalium.nl 

Hier is ook meer informatie te vinden over de koren, het project en het concert.

Een leuk verslag van Franz Straatman voor Trouw is hier te vinden: Artikel in Trouw

Visit the location's website here.