Broodje Filosofie: Hoezo, idealist?

Recording: Broodje Filosofie: Hoezo, idealist?

Viermaal per semester organiseert Studium Generale een Broodje Filosofie, waarbij we in de lunchpauze een korte en bondige filosofische bite behandelen.

Kom dus voor de Grote Levensvragen langs in de HIVE in de TU Library. En van filosofie krijg je honger, dus voor een broodje wordt gezorgd, maar op = op!

Hoezo, idealist?

Je bent goed bezig met je studie, de wereld ligt straks aan je voeten toch? Het ziet ernaar uit je zo’n beetje alles kunt gaan doen waarvan je droomde, alles kunt aanschaffen dat je wenst en alles kunt gaan kiezen waar je zin in hebt.
Maar de vraag is of je ook echt iets gaat bijdragen? Iets gaat betekenen. Een echt verschil kan maken. Of wil je dat niet?

Wacht! Voordat je denkt: linkse hobbies.. Blijf nog even lezen.

Remko van Broekhoven is een politiek filosoof die vroeger naar Zuid-Amerika wilde trekken om te vechten voor het socialisme. Nu is hij blij dat hij dat niet deed, want het bracht velen geen geluk en al helemaal geen oplossing. Hij is genuanceerd, maar nog steeds even gedreven om de wereld beter te maken.

“Filosofen hebben de wereld slechts verschillend geïnterpreteerd, het komt erop aan haar te veranderen”, zei Marx. Dat dit in geval van Marx niet zo best uitpakte weten we inmiddels. Dat Remko van Broekhoven deze boodschap eigentijds maakt, zie je op 14 november. In de HIVE bij Broodje Filosofie natuurlijk. Remko van Broekhoven is filosoof en docent Politiek op de School voor Journalistiek. Hij schreef twee boeken: ‘Staat van Tederheid’ en ‘Verbeter de Wereld Begin om Halfelf’.

Visit the location's website here.