Broodje Politiek: Xi Jinping – MAO 2.0?

Recording: Broodje Politiek: Xi Jinping – MAO 2.0?

Het wordt hoog tijd om je als TU-student te verdiepen in de gebeurtenissen in de wereld. Niet alleen studeren is belangrijk, maar ook weten wat er om je heen speelt en je daar een mening over vormen.

In Broodje Politiek worden actuele thema’s aangesneden, waarover je in gesprek kunt gaan met de spreker/spreekster. De toegang is gratis. En niks “zal mijn tijd wel duren” of “ver van m’n bed show”, Studium Generale geeft je de kans om achter de ins en outs te komen van diverse politieke onderwerpen. Gratis broodje, maar op is op!

Hoezo, Mao 2.0?

Sinds de verbranding van de confucianistische boeken 2200 jaar geleden, heeft de Chinese overheid altijd het denken van haar onderdanen willen controleren. Onder de huidige leider Xi Jinping is het toezicht op denken en doen aanzienlijk verscherpt. Strenge internetcensuur, controle op de sociale media en NGO’s, maar ook arrestaties van activisten, dissidenten, advocaten en intellectuelen, zijn aan de orde van de dag. Botsen die maatregelen niet met de idealen van de “Chinese Droom” die Xi Jinping zijn land als ideaal voorhoudt? De droom van een machtig, welvarend, hoog ontwikkeld China dat economisch is geïntegreerd in de wereld en internationaal wordt gerespecteerd? Hoe is dit streven te rijmen met het onderdrukken van de vrijheid van meningsuiting en andere vrijheden? De verklaring van deze paradox moeten we zoeken in de Chinese traditie. Of de aanpak van Xi Jinping zal werken is onzeker, maar het is verkeerd om bij voorbaat te concluderen dat het een mislukking wordt.

Jan van der Putten studeerde klassieke talen in Leiden en Parijs en was van 1968 tot 2003 correspondent voor Nederlandse en Belgische media (o.a. NRC Handelsblad, de Volkskrant en NOS) o.a. in China. Jan van der Putten schreef 9 Chinaboeken, waaronder China, wereldleider? Drie toekomstscenario’s (2013)

Visit the location's website here.