De Volmaakte Mens Meet Up – Mens versus Machine

Studium Generale organiseert samen met Lijm & Cultuur een aantal De Volmaakte Mens Meet Ups tijdens de Chaos aan de Schie. In de zesdelige Human/VPRO serie De Volmaakte Mens gaat schrijver en columnist Bas Heijne op zoek naar de toekomst van onze soort.

In de eerste Meet Up op woensdag 17 juni om 20:30 uur praten we door over de uitzending ‘Mens versus Machine’. Gaan machines de mens overvleugelen? Is dit simpelweg de volgende stap in de evolutie? En is er dan nog een ‘uitknop’ waar wij als mensen bij kunnen?

Speciale gasten zijn o.a. biomechatronicus Martijn Wisse van de TU Delft en stadsfilosoof Hubertus Bahorie. Aan de hand van fragmenten uit de uitzending wordt met elkaar van gedachten gewisseld. Mogelijk wordt ook met een schuin oog gekeken naar de uitzending ‘De Bionische Mens’.

De aflevering ‘Mens versus Machine’ wordt uitgezonden op woensdag 10 juni 23:00 uur op NPO 2. Kort daarna is de aflevering terug te zien op http://www.vpro.nl/de-volmaakte-mens. Eerdere afleveringen, waaronder ‘De Bionische Mens‘ zijn daar ook te vinden.

Over ‘De Volmaakte Mens’

Wereldwijd werken wetenschappers aan nieuwe technieken die onze ongemakken wegnemen, gebreken repareren en ons gezonder, slimmer, handiger en ouder maken. Maar wat gebeurt er met ons mens-zijn als ingrijpende technieken net zo vanzelfsprekend worden als een kunstgebit of steunkous? En als verbeteren net zo gewoon wordt als genezen? Hoe beïnvloedt dit onze samenleving?

In zes afleveringen trekt Bas Heijne langs laboratoria over de hele wereld, waar wetenschappers hem hun baanbrekende vindingen tonen. Met filosofen en andere denkers buigt Heijne zich over de ethische dilemma’s die deze ontwikkelingen met zich meebrengen. Wat zijn de maatschappelijke gevolgen als perfectie de norm wordt en imperfectie een keuze? Wie is verantwoordelijk voor de gevolgen van technologische ontwikkelingen? En worden we er meer of minder mens van?

Laat je inspireren en praat mee tijdens de Delftse Volmaakte Mens Meet Up. De toegang is gratis.

Chaos aan de Schie

De Volmaakte Mens Meet Ups worden mede georganiseerd in het kader van de 11e Chaos aan de Schie.

lijmenculturlogo

Visit the location's website here.