Van Leeuwenhoeklezing: Bodem, de machinekamer van de stad Delft

Van Leeuwenhoeklezing – Technologie is overal

De Van Leeuwenhoeklezing is voor iedereen die meer wil weten over technologie en de TU Delft. Van kijkoperatie tot spoortunnel, van windmolen tot satelliet, technologie is overal. Bij de TU Delft onderzoeken, bedenken en ontwerpen we technologie. Zo beïnvloeden we ook uw dagelijks leven. Wilt u daar meer van weten?

Zondag 6 december 2015, 11.00-12.00 uur in het Science Centre TU Delft aan de Mijnbouwstraat 120. Toegang gratis. Als u na afloop van de lezing een bezoek wilt brengen aan het Science Centre, krijgt u korting op uw entreebewijs.

Bodem, de machinekamer van de stad Delft

Grond en bodem zijn begrippen waar de gemiddelde stadsbewoner niet vaak bij stilstaan. Ja, wel als er last van is, zoals bij de bouwactiviteiten voor de spoortunnel, of als de straat weer eens open ligt omdat er nieuwe kabels moeten worden aangelegd of omdat er een scheur in een muur komt door verzakkingen. Modder, overlast, vies, schade  zijn waarschijnlijk de meest voorkomende associaties die men heeft met bodem en ondergrond.

In deze lezing wordt de bodem en ondergrond onder Delft in een ander perspectief geplaatst. Vanuit een aantal voorbeelden wordt aangegeven hoe de bodem bijdraagt aan het functioneren van de stad. Water, klimaat, ruimte zijn allemaal aspecten waar de grond een belangrijke bijdrage aan levert. Hoe houden we het droog in Delft, wat komt er bij kijken als we de treintunnel bouwen, wat zit er allemaal aan infrastructuur in de grond? Ook wordt een tipje van de sluier opgelicht over hoe nieuwe kennis en inzicht over hoe bodems functioneren leidt tot de ontwikkeling van nieuwe technologie waarmee bodem en ondergrond meer en meer bij gaat dragen aan een duurzame maatschappij.

Visit the location's website here.