Van Leeuwenhoeklezing: De plantenwereld, bron van nieuwe technologie

Recording: Van Leeuwenhoeklezing: De plantenwereld, bron van nieuwe technologie

Na afloop van de lezing kunt u de Botanische Tuin en het Science Centre gratis bezoeken.

In de Botanische Tuin TU Delft groeien duizenden nuttige planten voor de mens en de industrie. Daar waar vroeger bij de oprichting van de tuin in 1917 o.a. latex, gom, hars en houtvezels uit tropisch Indonesië belangrijk waren voor nieuwe technologische toepassingen is dat thans verschoven naar meer hedendaagse wetenschappelijke innovaties.

Recentelijk is de Botanische Tuin bekend geworden door een reeks van nieuwe technologische uitvindingen, zoals een fijnstof reductie systeem, een biologisch UV filter, nieuwe kristalgestuurde bewegingsystemen, elektrisch melken van secondaire metaboliet plantenstoffen tot het monitoren van de verdamping van planten met behulp van elektriciteit. Alle nieuwe technologieën zijn gebaseerd of rechtstreeks afkomstig van planten uit de tuin.

In de voordracht zullen deze uiteraard behandeld worden, maar ook nieuwe toepassingen van andere van technologie voor planten, zoals bijvoorbeeld het recent ontwikkelde programma voor LED verlichting en plantenteelt. In de wereld is de Botanische Tuin TU Delft intussen een toonaangevend centrum geworden voor nieuwe groene technologie, een zeer actueel onderwerp in de groeiende positie van de ‘cradle to cradle’ technologie. Kortom boeiende ontwikkelingen en voor velen een zeer informatief verhaal. Planten zijn zeker technologisch uitdagend!

Deze lezing wordt georganiseerd door Studium Generale in samenwerking met de Gemeente Delft.

Visit the location's website here.