SG Highlights | Week 52

Every week during the Holidays we will post a selection of highlights from the past year so you can enjoy our events from home, since we are currently unable to offer you these in person. Stay safe and healthy and have a wonderful new year!

Monday: Van Leeuwenhoeklezing | De energietransitie in de woonomgeving

Rondom 1960 hadden we in Nederland een energietransitie: de overgang van kolen naar aardgas. Je hoefde niemand van de voordelen te overtuigen. Nu hebben we weer een energietransitie: we moeten van het aardgas af. Daarom verschijnen er windmolens in onze achtertuin, veranderen weilanden in zonnecelvelden en moeten we onze huizen voor 50.000 euro isoleren anders werkt die warmtepomp niet.

Tuesday: The Future of Universities | The Digital Campus

What is or should a university be in the 21st century? Is it just a factory of knowledge, delivering professionals to the market? Or is it an institution of social and cultural value with a responsibility towards its students and society?

Wednesday: Prometheus’ Problems | Neurotypical or Neurodiverse?

For this special edition during the first TU Delft Diversity Week, we have teamed up with the Diversity Office to bring you a panel discussion on moral questions related to ‘neurodiversity’, a term that refers to the variety that exists in the ways our brains work.

Thursday: De Groene Live Delft | Jouw data als verdienmodel

De invloed van Big Tech op ons dagelijkse leven merken we misschien niet direct, maar die is gigantisch. Onze digitale gegevens die we deels vrijwillig afstaan worden gebruikt voor algoritmische sturing en manipulatie van ons koopgedrag, wat we lezen of  hoe we gaan stemmen bij verkiezingen. In het surveillancekapitalisme zijn big data de grondstof geworden van een verdienmodel.

Friday: Filosofisch Café | Het Taoïsme en Confucianisme uit China

De twee grootste en meest invloedrijke filosofische stromingen uit China zijn het taoïsme en confucianisme. Ze ontstonden ongeveer gelijktijdig een paar eeuwen voor onze jaartelling, en hebben nog altijd veel invloed op het denken over het leven in China.

Saturday: Christiaan Huygens | The Father of Modern Science

Christiaan Huygens (1629-1695) is one of the greats in the history of physics. Find out about his life, work, and times in this biographical lecture and interview.