Het Nieuwe Denken – Documentaire over drie jonge filosofen

De documentaire Onder leiding van Jeroen Berkvens volgen vier jonge filmmakers drie jonge filosofen die hun leven wijden aan het proberen te begrijpen van wat er om hen heen gebeurt. Gewapend met ideeën uit duizenden jaren filosofie en hun eigen verstand proberen deze twintigers de ‘volwassen wereld’ waar ze in terechtkomen te duiden en tegelijkertijd […]

Vrouwen aan de Top: Marjan Oudeman

Volgens de jongste cijfers uit de Dutch Female Board Index heeft inmiddels 48% van de beursgenoteerde ondernemingen één of meer vrouwen in de raad van bestuur of de raad van commissarissen. De topvrouw lijkt daarmee eindelijk door te breken. Vrouwen die de top halen in een klassieke mannenwereld, vervullen al snel een voorbeeldfunctie, zo wordt vaak gesteld. […]

De Bijna-Doodervaring

Al eeuwenlang hanteert de wetenschap de strikte scheiding tussen het bovennatuurlijke en het fysieke domein. Dit geldt ook voor de verklaring van de bijna-doodervaring (BDE). Mensen die dit hebben meegemaakt – in Nederland zijn dat zo’n 600.000 mensen! – ervaren o.a. buitenlichamelijkheid, een tunnel en een schitterend liefdevol licht. Venselaar stelt dat zowel de bovennatuurlijke […]

Van Nature Kunstmatig: De Nieuwe Mens

DNA-printers, synthetische cellen en levende computervirussen: recente technologische ontwikkelingen doorbreken vroegere grenzen tussen de kunstmatige en natuurlijke wereld. Niet alleen in het lab maar ook in ons lichaam. Disciplines als de neurowetenschappen, biotechnologie en informatica dragen niet alleen bij aan betere kennis van onze wereld, ze veranderen die ook en transformeren onze levens. Hoe ziet […]

Broodje Filosofie: Hoezo, ijdel?

Viermaal per semester organiseert Studium Generale een Broodje Filosofie, waarbij we in de lunchpauze een korte en bondige filosofische bite behandelen. Kom dus voor de Grote Levensvragen langs in de HIVE in de TU Library. En van filosofie krijg je honger, dus voor een broodje wordt gezorgd, maar op = op! Hoezo, ijdel? Hoe vaak kijk […]

Wat zit er eigenlijk in ons water?

“over de chemische en energetische verontreinigingen van water en wat daar tegen te doen” Iedereen heeft dagelijks met water te maken. Wanneer we douchen, eten koken en niet te vergeten wanneer we een lekker glas water drinken. Water is voor ons in Nederland zo vanzelfsprekend, dat we zelden stilstaan hoe bijzonder water eigenlijk is. “Water […]

Cinema Futura: Surprisefilm over DNA-technologie

De suprisefilm van Cinema Futura treedt in de voetsporen van François Truffauts FAHRENHEIT 451 en Terry Gilliams BRAZIL. De mensheid heeft de techniek van de genetische manipulatie zo ver ontwikkeld dat daarmee nagenoeg perfecte kinderen ter wereld kunnen worden gebracht. Maar wat gebeurt er als je geboren wordt zonder tussenkomst van genetici? Behalve door zijn intelligente commentaar op een […]

Broodje Kweekvlees: Techniek en ethiek van de eerste gekweekte hamburger

  Vorige jaar presenteerde professor Mark Post zijn eerste kweekburger aan het publiek, een hamburger gemaakt van uit stamcellen gekweekte vlees ter waarde van €250,000 euro. Een kennelijk nog niet echt lekkere, maar wel veelbelovende wetenschappelijke ontwikkeling. De implicaties zijn groot in een wereld waar meer dan de helft van alle landbouwgrond aan vleesproductie is […]